Debatt

Konsumenter luras av Boverkets bidragsregler för värmepumpar

Boverkets nuvarande bidragsregler tar inte hänsyn till hur effektiv värmepumpen är. Det indikerar ett bristande engagemang för långsiktig energieffektivisering och missgynnar såväl konsumenter som miljön. Det skriver Robert Berg, vd Comfortzone.

Boverket har inte levt upp till förväntningarna när det kommer till att stödja hållbara och energieffektiva val, menar debattören.
Boverket har inte levt upp till förväntningarna när det kommer till att stödja hållbara och energieffektiva val, menar debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Boverkets bidrag för installation av värmepumpar kräver enbart att pumpen är ny och uppkopplingsbar, men det finns inga krav på hur effektiv den bör vara. Det är en brist.

Köpare förtjänar mer information

Konsumenterna förleds att tro att Boverkets krav är tillräckliga för en sänkt värmenota. Men det som betyder något handlar om hur energieffektiv pumpen är, det vill säga vilken kompressoreffekt som erbjuds, och om den har varvtalsstyrning. Det är en uppgift som är svår att hitta som konsument då branschen inte är tillräckligt tydlig med detta.

En ökad öppenhet från branschen i kombination med stärkta krav för bidrag är därför avgörande för att säkerställa att svenska konsumenter kan fatta välgrundade beslut om sina energieffektiviseringsinvesteringar.

I dagsläget redovisas försäljningsstatistik för frånluftsvärmepumpar utan den nödvändiga uppdelningen efter kompressoreffekt. Detta skapar förvirring för konsumenterna eftersom de då saknar den information de behöver för att spara pengar, både i energiförbrukning och reda pengar. Parallellt har Boverket, genom sitt materialkostnadsbidrag vid installation av värmepumpar, inte levt upp till förväntningarna när det kommer till att stödja hållbara och energieffektiva val.

Boverket missgynnar miljön

Kraven är närmast orimliga då du endast kan beviljas bidrag för materialkostnaden först efter att du även investerat i en ”konvertering”. I praktiken betyder det att husets värmesystem byggs om från direktverkande el till ett vattenburet värmesystem. Det handlar i sig om en kostnad på 300 000 kronor och uppåt – efter rot- och materialkostnadsbidrag. Värmesystemet i sig är inte avgörande för att spara energi, det är däremot vilken verkningsgrad värmepumpen har.

Värmesystemet i sig är inte avgörande för att spara energi, det är däremot vilken verkningsgrad värmepumpen har.

Att Boverkets nuvarande bidragsregler inte tar hänsyn till hur effektiv värmepumpen är indikerar ett bristande engagemang för långsiktig energieffektivisering och missgynnar såväl konsumenter som miljön. Livslängden för nya värmepumpar är minst 15 år. Det är en lång tid att som konsument låsa in sig i en förvisso ny och uppkopplingsbar pump, men kanske inte den mest effektiva lösningen. Det är dags att bidragen blir incitament för de mest effektiva och hållbara lösningarna på marknaden, utan att krångla till det med konverteringar och annat.

Branschen smusslar undan information

Samtidigt smusslar och undanhåller branschen informationen om produkternas effektivitet, vilket försvårar konsumenternas val. Det är dags att öka transparensen och tillhandahålla detaljerad information, särskilt när det gäller kompressoreffekten och dess inverkan på verkningsgraden.

Vi uppmanar både Boverket och värmepumpsbranschen att reflektera över sin nuvarande praxis. Det är inte bara ett krav på ökad transparens från branschens sida, utan också en uppmaning till Boverket att ompröva sina bidragsregler för att bättre stödja långsiktig energieffektivisering. Varför ska man få bidrag om man inte energieffektiviserar på riktigt? Och varför ge bidrag till konvertering utan kontroll på val av verkningsgrad, det vill säga effektivitet?

Genom att höja ribban för transparens och hållbarhet kan både myndigheter och branschaktörer säkerställa att Sverige tar steg mot en grönare och mer energieffektiv framtid. Konsumenternas rätt till detaljerad information och stöd för hållbara val bör vara i fokus för att skapa en samstämmig och ansvarsfull energieffektiviseringsstrategi.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00