Debatt

Det är dags att sätta en tidsgräns för byggprocesser, Carlson

I Sverige kan handläggningstider kring byggprojekt vara oerhört långsamma – och beskeden från de olika beslutande partnerna vara oklara. Speciellt om projektet hamnar i en rättstvist. I bästa fall tar det lång tid, i de värsta förlorar kommuner både investeringar och arbetstillfällen, som i min hemkommun Motala. Det är dags att Andreas Carlson tar tag i frågan. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Andersson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Motala kommun och Lalandia A/S träffade 2016 en avsiktsförklaring där Lalandia åtog sig att etablera en semesteranläggning med badland, boende och andra etableringar som hör till anläggningen. Upplägget skulle påminna om de anläggningar som i dag är etablerade i Danmark.

För Motalas del skulle det innebära initialt cirka 350 nya jobb för framför allt ungdomar, men på sikt upp till cirka 500 jobb, kopplat till följdinvesteringar av andra aktörer.

Allt försenades till 2023 

Kommunen påbörjade 2017 arbetet med att planlägga etableringen med fem nya detaljplaner. En lång överklagandeprocess inleddes av några av detaljplanerna som hanterades i Mark- och miljööverdomstolen med utfall 2023 då två av planerna återförvisades till kommunen för ny handläggning.

Den 22 januari 2024 beslutade sig Lalandia för att drar sig ur projektet mycket kopplat till långa handläggningstider och oklara besked om beslut i planprocessen.

Under tiden som rättsprocessen pågått har kommunen förvärvat mark för att kunna bereda anläggningen tillräckliga ytor. Avsikten från kommunen var också att man skulle kunna bygga en ny kommunal simhall i anslutning till Lalandias badanläggning för att på så sätt få dubbel användning för såväl besökare som kommunmedborgare.

Den 22 januari 2024 beslutade sig Lalandia för att dra sig ur projektet, mycket kopplat till långa handläggningstider och oklara besked om beslut i planprocessen.

Det är dags att regeringen ser över överklagandeprocesser kring byggprojekt. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson har två frågor att ställa sig. 

  • Är regeringen beredda att sätta tidsgränser för överklagandeprocessen för att på så sätt underlätta för etableringar av nya anläggningar?
  • Vill regeringen medverka till att också se över processen för delgivning av beslut, det vill säga en gräns för hur lång tid som ges för att hämta ut ett beslut?
Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00