Om  
Margrethe Vestager
Emmanuel Macron

Vestagers nya chefsrådgivare avgår efter hård kritik från Macron

Amerikanskan Fiona Scott Morton ger upp tanken på att bli ny chefsrådgivare till Danmarks EU-kommissionär Margrethe Vestager efter kritik från bland annat Frankrikes president.

Kommissionären för konkurrens, Margrethe Vestager, hann inte ens börja arbeta tillsammans med chefsrådgivaren Fiona Scott Morton. 
Kommissionären för konkurrens, Margrethe Vestager, hann inte ens börja arbeta tillsammans med chefsrådgivaren Fiona Scott Morton. Foto: AP Photo/Virginia Mayo/TT

Nyligen utsågs den amerikanska Yale-professorn Fiona Scott Morton till ny ekonomisk chefsrådgivare vid generaldirektoratet för konkurrens under Margrethe Vestager.

Utnämningen har dock mött hård kritik och nu har Fiona Scott Morton valt att dra sig tillbaka från posten, innan hon ens hunnit tillträda.

Det meddelar kommissionären Margrethe Vestager på Twitter.

”Jag accepterar detta motvilligt och hoppas att hon kommer att fortsätta att använda sina extraordinära färdigheter för att driva på för en stark konkurrensutövning”, skriver Vestager om Scott Mortons avgång.

Tufft svar från Macron

Kritiken mot utnämningen kom främst från den franska regeringen, ledd av president Emmanuel Macron.

Han fann argumenten för utnämningen mycket ”tveksamma” och ifrågasatte att en amerikan med ”motstridiga intressen” skulle ha ett toppjobb i Europeiska unionen. Enligt honom skulle samma sak aldrig hända i USA eller i Kina.

”Jag försöker hitta lite sammanhang. Européerna bör utveckla europeiska kompetenser. De måste ha autonomi. När jag talar om strategisk autonomi handlar det om tankeautonomi. Vi måste forma sinnen, bygga dem och dra nytta av dem. Det är inte i linje med det här beslutet, sade Macron vid ett möte i Bryssel, enligt Guardian.

”Vi förtjänar de bästa råden”

Fiona Scott Morton har tidigare arbetat för Amazon och Google, och i sitt nya jobb skulle hon hjälpa till att implementera ny europeisk lagstiftning riktad direkt mot de stora teknikföretagen.

Margrethe Vestager framträdde i Europaparlamentet på tisdagen för att försvara anställningen av den amerikanska ekonomen.

”Konkurrensärenden har i dag blivit mer och mer komplexa, och därför krävs det bästa möjliga kandidaten för jobbet”, sade Margrethe Vestager och betonade att hon hade fullt förtroende för Scott Morton.

”Det skulle vara fel att beröva kommissionen och de européer vi tjänar de bästa ekonomiska råden. Det finns inte många människor i världen som har denna ganska specifika profil och som är villiga att ta en tillfällig tjänst i Bryssel”, sade hon.

 

Artikeln är översatt och tidigare publicerad på Altinget.dk.

Nämnda personer

Margrethe Vestager

Verkställande vice ordförande Europeiska kommissionen, ansvarig för ett Europa rustat för den digitala tidsåldern
Masterexamen i nationalekonomi (Köpenhamns uni. 1993)

Emmanuel Macron

Frankrikes president
Master i filosofi (Université Paris-Nanterre), master i offentlig förvaltning (Sciences Po)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00