Här är Kristerssons vikarielista

När vice statsminister Ebba Busch åkte på semester dök frågan upp vem som tar över ansvaret om statsministern är borta. Inte ens Ulf Kristersson visste. Men svaret finns att hitta i grundlagen.

Ebba Busch är vice statsminister och ställföreträdare för statsminister. Men vem tar över om både hon och Ulf Kristersson är borta?
Ebba Busch är vice statsminister och ställföreträdare för statsminister. Men vem tar över om både hon och Ulf Kristersson är borta?Foto: Anders Wiklund, Johan Nilsson/TT
Miranda Olsson

Under SVT:s sista förberedelser inför helgens stora partiledardebatt, och samma dag som EU-kommissionen gav grönt ljus till företagens elstöd avslöjade Aftonbladet att energi- och näringsminister Ebba Busch är på semester. 

KD-ledaren, som även är vice statsminister, ska enligt tidningen vara borta i två veckor, en uppgift som ska ha hållits i en sluten krets.

I SVT-debatten hoppade i stället socialminister Jakob Forssmed, Kristdemokraternas vice partiledare, in. Landsbygdsminister Peter Kullgren, partiets förra partisekreterare, täcker partiledaruppdraget.

Men vem är egentligen ställföreträdande för Kristersson när Ebba Busch är ledig, undrade Aftonbladets reporter och frågade statsministern.

– Det har jag ingen uppfattning om eller inga kommentarer kring, svarade Kristersson när han mötte media utanför riksdagens kammare, i slutet av förra veckan.

Kritiken

Svaret från statsministern har kommit att kritiserats i sociala medier. Bland annat av tidigare statsrådet Annika Strandhäll (S).

Även Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Rasmus Ling, tycker att det är en märklig kommentar från Ulf Kristersson.

– Han borde ha koll på det. Det är väldigt grundläggande. Vem ersätter honom om han inte kan fullfölja sitt uppdrag, av en eller annan anledning? Det är uppseendeväckande, säger han till Altinget. 

Rasmus Ling (MP).
Rasmus Ling (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT

Vikarierna

Hur ser då ordningen ut för vem som tar över statsministerns uppgifter, i det fall han är borta? Regeringsformen är tydlig. Om den som statsministern utsett till ställföreträdande, sedan i höstas vice statsminister Ebba Busch (KD), fått förhinder är det ministern med längst tid i regering som kliver in.

Ställföreträdare för statsministern

Statsministern kan bland de övriga statsråden utse någon att i egenskap av ställföreträdare vid förhinder för statsministern fullgöra hans eller hennes uppgifter. Har någon ställföreträdare inte utsetts eller har också ställföreträdaren förhinder, fullgörs statsministerns uppgifter i stället av den av de tjänstgörande statsråden som har varit statsråd längst tid. Om två eller flera har varit statsråd lika länge, har den äldste av dem företräde. (6 kap. 10 § Regeringsformen)

Under pandemin fick till exempel Lena Hallengren (S) ta över rollen som ställföreträdande för Magdalena Andersson när både statsministern och dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) behövt isolera sig.

I den M-ledda regering som tillträdde i höstas är det, utöver Kristersson, bara Tobias Billström (M) och Elisabeth Svantesson (M) som har varit statsråd tidigare. Men medan Svantesson var arbetsmarknadsminister en kort period 2013–2014 så var Billström migrationsminister under hela Allianstiden, 2006–2014.

Med drygt åtta år ministererfarenhet är det alltså utrikesminister Billström som får ta över statsministerns uppgifter om både han och Ebba Busch är frånvarande i framtiden. 

Vikarielistan

Ebba Busch (KD), vice statsminister och ställföreträdare för statsministern

Tobias Billström (M), flest år som minister

Elisabeth Svantesson (M), näst flest år som minister

Acko Ankarberg Johansson (KD), efter ålder

Lotta Edholm (L), efter ålder

Johan Pehrson (L), efter ålder

 

Vad innebär vice statsminister?

Till skillnad från ställföreträdande för statsministern finns titeln som vice statsminister inte reglerad i lag, något som skapade stor förvirring för några år sedan då Miljöpartiets tidigare språkrör Åsa Romson fick titeln.

Stefan Löfven utsåg henne däremot inte till ställföreträdande, en lott som i stället föll på dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) med flest år som minister. Agerandet KU-anmäldes av Moderaterna när det uppdagades 2015. 

Jag ska säga att jag inte är kompetent nog att leda regeringen vid det tillfället.

Morgan Johansson (S)
I en riksdagsdebatt 2015

”Det framstår som om statsministern och regeringen har velat ge sken av att Åsa Romson är statsministerns ställföreträdare, trots att socialdemokraterna inte verkar ha haft någon tanke på att under några som helst omständigheter ge en miljöpartist chansen att leda regeringsarbetet, inte ens för ett ögonblick”, skrev partiet i sin anmälan

I en riksdagsdebatt om skillnaden mellan de två funktionerna sade Morgan Johansson (S) att vice statsminister avlastar i vardagen och utför representativa uppgifter, och att ställföreträdande träder in när statsministern inte längre kan fullgöra sina uppgifter, exempelvis i en krissituation.

– Jag ska säga att jag inte är kompetent nog att leda regeringen vid det tillfället. Det är ytterst få människor som är kompetenta nog att leda regeringen i en krissituation. Det måste man tänka igenom noga, sa han då.

Medan en ställföreträdande kliver in vid förhinder sker däremot inte samma sak om statsministern till exempel väljer att lämna sitt uppdrag eller inte längre har riksdagens förtroende – vilket skedde under Stefan Löfvens regeringstid. I så fall ska i stället en ny statsministeromröstning hållas och en ny regering ta form.

Nämnda personer

Rasmus Ling

Gruppledare (MP), riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen (MP)
Studier i statsvetenskap och miljöekonomi (Lunds uni.)

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Tobias Billström

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00