Vänstern kritiserar de gröna om FRA

SIGNALSPANING. På onsdagen godkände en riksdagsmajoritet som väntat den årliga redovisningen om hur lagen om signalspaning har använts av FRA, Försvarets radioanstalt. Vänsterpartiet kritiserade dock sin forna vapendragare Miljöpartiet för att ha gett upp kampen.

Per-Anders Sjögren

Tidigare har V och MP stått sida vid sida i kritiken mot signalspaningslagen och FRA, Försvarets radioanstalt. Men sedan miljöpartiet tog plats i regeringen är Vänsterpartiet ensamt i kritiken. När riksdagen på onsdagen tog ställning till den årliga redovisningen över hur lagen har används krävde vänstern på nytt att reglerna ska rivas upp och göras om. Lagen reglerar hur signalspaning, avlyssning av tele- och datatrafik, får användas för att kartlägga hot från andra länder och hur den personliga integriteten ska skyddas.

– Vi vill inte att FRA ska ha minsta möjlighet att spana på internettrafiken. Vi måste kunna känna oss säkra att vi är fria från övervakning, sade Jens Holm (V).

De övriga partierna pekade dock på att signalspaningen är nödvändig för att avvärja utländska hot mot landet. Och utan en lag som anger hur det ska gå till äventyrats både säkerheten och skyddet för integriteten. Vänsterpartiet har inte heller lyckats leda i bevis vad det är som är fel med lagen, menade Annicka Engblom (M).

– Vänsterpartiet vill riva upp lagen utan att ha några alternativ, sade hon.

Kritik mot de gröna

Jens Holm beklagade att MP nu har övergett den tidigare linjen att lagen ska rivas upp. Jacop Dalunde (MP) menade dock att de gröna i regeringsställning valt en annan mer konstruktiv väg för att påverka. Partiet får inte allt som de vill, men det gäller att ta små steg framåt, menade han.

– Vi har prövat Jens Holms strategi och den har visat sig föga framgångsrik. Trots all opinionsbildning har utvecklingen gått åt fel håll. Nu har Miljöpartiet genom att ingå i regeringen vänt utvecklingen. Det går inte så snabbt, men det är steg åt rätt håll, sade han.

Han hänvisade till att det i regeringsförklaringen står att regeringen ska verka för att stärka skyddet för den personliga integriteten och att Datainspektionen och den parlamentariska integritetskyddskommittén ska göra en översyn av en rad lagar.

En del av det uppdraget kom dock till redan under alliansens regeringstid och var en del av en uppgörelse om signalspaningslagen mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00