Vårdnadsbidraget försvinner i februari

FAMILJ. Det kommunala vårdnadsbidraget avskaffas från och med februari nästa år efter att riksdagen har röstat igenom regeringens proposition.

Vårdnadsbidraget har inneburit att en förälder kan vara hemma med sitt barn under tiden som barnet är mellan ett och tre år gammalt. Motståndare till bidraget har menat att jämställdheten blir lidande och att det befäster en familjepolitik där män arbetar och kvinnor är hemma och tar hand om barnen.

M, KD och SD vill ha kvar bidraget

Bidragets försvarare har å andra sidan hävdat att det ger föräldrar möjlighet att själva styra över sina liv. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot förslaget och anser att man bör ge barnfamiljer fler möjligheter till flexibla val, inte färre och att detta förslag går i motsatt riktning.

Bidraget försvinner från och med den 1 februari nästa år.

Forrige artikel Fler civilrättsliga överenskommelser om underhåll Næste artikel Fler länder i samarbete om trafikbrott
Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

Överblick: AF går på knäna och regeringen flörtar med oppositionen

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för bredare samarbete med oppositionen. Fackförbund larmar om att trycket på Arbetsförmedlingen är nära bristningsgränsen. Socialministern säger att det var fel att avskaffa beredskapslager. Flygbolag ansöker om rekonstruktion. Läs Altingets överblick.

Debatt: Främmande makter vill lära sig mer om svensk krishantering

Debatt: Främmande makter vill lära sig mer om svensk krishantering

DEBATT. Coronautbrottet är ett hot mot Sveriges nationella säkerhet. Det riskerar leda till en ökning av främmande makters aktiviteter, terrorattacker, organiserad brottslighet samt social oro, skriver Ardavan Khoshnood, specialistläkare, kriminolog och statsvetare.

Debatt: Lyft blicken – fortsätt investera i kommuners verksamheter

Debatt: Lyft blicken – fortsätt investera i kommuners verksamheter

DEBATT. Vi måste upprätthålla efterfrågan på marknaden. Genom flexibla lösningar kan kommuner göra skillnad för det lokala näringslivet. Ett sätt är att tidigarelägga underhåll av fastigheter som planeras för de kommande åren, skriver bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.