Debatt

Utan kvalificerade städare stannar Sverige

Hade man sagt för några år sedan att det skulle vara en högerregering som förstörde arbetskraftinvandringen hade de nu ansvariga ministrarna varit de som protesterat och sagt att det var lögner. Det skriver Hannes Sjöberg, näringspolitisk expert Almega serviceföretagen.

Okvalificerad arbetskraft är en myt. Det krävs färdigheter för att på ett fullgott sätt kunna arbeta som lokalvårdare, skriver debattören.
Okvalificerad arbetskraft är en myt. Det krävs färdigheter för att på ett fullgott sätt kunna arbeta som lokalvårdare, skriver debattören.Foto: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I mitten av februari släpptes utredningen om arbetskraftsinvandring. Regeringen vill bland annat ha ett lönegolv motsvarande den svenska medianlönen. Det innebär att för att ett företag ska få ta in arbetskraft från tredje land behöver lönen ligga på drygt 34 000 kronor. I praktiken är detta ett avskaffande av arbetskraftsinvandring i väldigt många branscher. Detta är en medveten förändring från regeringen för att inte ge ”okvalificerad” arbetskraft möjligheten att komma till Sverige.

Kompetent personal saknas

Problemet är att termen okvalificerad arbetskraft är en myt. Det krävs färdigheter för att på ett fullgott sätt kunna arbeta som exempelvis lokalvårdare, kock eller bärplockare. Att utvärdera vad som är kompetens utifrån marknadslönen avslöjar en sunkig syn på arbetsuppgifter som inte kräver högskolepoäng. För att kunna arbeta som lokalvårdare krävs disciplin, ambition, stresstålighet och kompetens kring hantverket. Detta gör att det är väldigt svårt för företag att hitta kompetent personal i Sverige.

Att utvärdera vad som är kompetens utifrån marknadslönen avslöjar en sunkig syn på arbetsuppgifter som inte kräver högskolepoäng.

I Rekryteringsenkäten från Svenskt näringsliv ser man också problemet med argumentet att vi inte behöver arbetskraftsinvandring i städbranschen. Bland Almegas medlemsföretag är det enskilda yrke som är svårast att rekrytera till lokalvårdare. Det är inte så enkelt som att företagen kan rekrytera vilken arbetslös person som helst. Lokalvårdare var fram tills för något år sedan med på Arbetsförmedlingens bristyrkeslista, som kommer ligga till grund för att kunna få undantag från lönegolvet. Men i samband med att arbetskraftsinvandringen började ifrågasättas försvann lokalvårdare från listan. Detta trots att det bevisligen är väldigt svårt att hitta kompetenta lokalvårdare.

Färre moppade golv och fler överfulla papperskorgar

Dessutom axlar städbranschen redan i dag ett enormt ansvar för att anställa personer från arbetslöshet. Mer än 40 procent av alla nyrekryteringar kommer direkt från arbetslöshet. Men behovet är större än så och kompetensen finns inte i Sverige. Att regeringen nu går fram med vad som i praktiken är ett avskaffande av arbetskraftinvandring så som vi känner den är tondövt. Hade man sagt för några år sedan att det skulle vara en högerregering som förstörde arbetskraftinvandringen hade de nu ansvariga ministrarna varit de som protesterat och sagt att det var lögner.

Att sätta ett lönegolv för arbetskraftsinvandring bygger på ett felaktigt antagande av hur arbetsmarknaden fungerar. Det är någonting som både vi och regeringen själva egentligen är fullt medvetna om. Ett lönegolv kommer leda till färre moppade golv och fler överfulla papperskorgar. Det kommer att sänka tillväxten ytterligare, detta i ett läge där Sverige har lägst tillväxt i hela EU. Anser regeringen verkligen att hälften av alla svenska arbetstagare har okvalificerade jobb? Det är nämligen vad det innebär att sätta ett lönegolv på medianlönen.

Sjukhusstädning kräver kunskaper

Att exempelvis städa på sjukhus är inte som vilken städning som helst. Under pandemin såg man inte minst konsekvenserna av vad som händer om det inte är kliniskt rent. Man använder andra redskap och mer skydd och för varje städning finns det information om hur man ska hantera just den specifika plats som man tilldelats. Detta är inte någonting som vem som helst klarar av att göra.

Städningen håller uppe samhället, den behövs överallt. Att då ta bort en del av arbetskraften är ogenomtänkt. Utan städning stannar Sverige, att göra det svårare för företagen att hitta relevant kompetens är då en oerhört dålig idé.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00