Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Unga hamnar i kläm när elevhälsan och psykiatrin inte fungerar som den ska

Vänsterstyret i Region Stockholm måste avsätta mer pengar för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin. Det skriver Samuel Klippfalk och Eva von Wowern, företrädare för Kristdemokraterna i Region Stockholm.

I dag kostar det ingenting för vänsterstyret att ställa patienter i kö, skriver debattörerna.
I dag kostar det ingenting för vänsterstyret att ställa patienter i kö, skriver debattörerna.Foto: Kristdemokraterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I den nya rapporten Klagomål relaterade till långa väntetider för neuropsykiatriska utredningar inom barn- och ungdomspsykiatrin, som presenterades tisdagen den 21 november för patientnämnden i Region Stockholm, avslöjades en alarmerande situation.

Barn hamnar mellan stolarna

Under perioden den 1 juni 2022 till den 31 maj 2023 har antalet ärenden som rör långa väntetider för neuropsykiatrisk utredning ökat med 80 procent jämfört med föregående år. Jämför man med motsvarande period 2018–2019 är ökningen tjugofaldig. Denna dramatiska ökning är en tydlig indikation på att situationen har förvärrats betydligt.

Ett återkommande klagomål från vårdnadshavare och patienter är bristen på information angående när utredningen kan förväntas bli av. Många vittnar om otydliga besked och bristande planering, vilket leder till en känsla av att ha hamnat mellan stolarna. Detta är oacceptabelt och kräver ökad transparens och tydlighet

Många vittnar om otydliga besked och bristande planering, vilket leder till en känsla av att ha hamnat mellan stolarna.

I dag kostar det ingenting för vänsterstyret att ställa patienter i kö, men vi hoppas att Sandra Ivanovic Rubin (MP) förstår de verkliga konsekvenserna av den långa väntetiden för barn och deras familjer. Ta exempelvis oron för hur barnets skolgång påverkas. Många barn har inte kunnat närvara i skolan under lång tid, och vårdnadshavare fruktar att den förlängda väntetiden kan innebära att barnet inte kommer att återvända till skolan på flera år. Nu krävs åtgärder. Därför satsar Kristdemokraterna 40 miljoner kronor mer än vänsterstyret på att korta köerna.

Förbättra barn- och ungdomshälsovården

Kristdemokraterna föreslår samtidigt fler åtgärder för att förbättra barn- och ungdomshälsovården och adressera den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Förslagen inkluderar:

  • Köfri barn- och ungdomspsykiatri: För att minska köerna avsätter Kristdemokraterna 40 miljoner kronor mer till barn- och ungdomspsykiatrin i vår skuggbudget.
  • Fler familjecentraler: För att främja en trygg familjemiljö och förebygga psykisk och fysisk ohälsa vill Kristdemokraterna öppna fler familjecentraler. Dessa centraler ska erbjuda hälsofrämjande, förebyggande och stödjande verksamhet för föräldrar och barn.
  • Elevhälsogaranti: Kristdemokraterna föreslår införandet av en elevhälsogaranti, som innebär att varje elev ska ha rätt till kontakt med elevhälsan inom ett dygn. Dessutom bör varje barn och ungdom ha en patientansvarig läkare för tidig upptäckt av behov och snabbare vårdinsatser.
  • Förstärkt ätstörningsvård: Kristdemokraterna uttrycker oro inför neddragningarna inom ätstörningsvården och avsätter därför 75 miljoner kronor för att förstärka psykiatrin, såsom satsningar på ätstörningsvården.
  • Skärp vårdgarantin till 20 dagar: I dag är vårdgarantin för barn- och ungdomspsykiatrin 30 dagar, men på sikt vill Kristdemokraterna skärpa den till 20 dagar för att säkerställa snabbare tillgänglighet till vård för barn och unga. Men i nuläget behöver köerna kortas inom befintlig tidsram.

Låt regionerna ansvara för elevhälsan

Utöver redan nämnda förslag vill Kristdemokraterna att regionerna får ett samlat uppdrag för hela barn- och ungdomshälsovården och därför vill vi att regionerna även ansvarar för elevhälsan. Elevhälsan ska fortsatt ligga i skolan och samarbeta med skola och socialtjänst.

Barn och ungdomar har rätt till snabb och kvalitativ vård, och det är dags för psykiatriutskottets ordförande Sandra Ivanovic Rubin (MP) att säkerställa att varje barn får den vård och stöd de behöver för att kunna leva ett hälsosamt och meningsfullt liv. Kristdemokraterna kommer fortsätta att driva frågan tills en förändring sker.

Nämnda personer

Sandra Ivanovic Rubin

Ordförande psykiatriutskottet (MP) Region Stockholm

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024