Två miljoner till samisk teater – vill bli nationalscen
Den Kirunabaserade teatern Giron Sámi Teáhter får två miljoner i anslag. Bidraget ska ”stärka förutsättningarna för samisk konstnärlig utveckling och bidra till en ökad kunskap om samiskt liv, språk och kultur”, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.
Sofia Martinson
PraktikantDe kallar sig för det samiska folkets teater och har som uppdrag att främja samisk kultur, språk och identitet.
Giron Sámi Teáhter började som den fria teatergruppen Dálvadis. På den tiden spelade de runt om i världen utan fast scen. År 1992 fick teatern fasta lokaler i Kiruna och år 2009 tog de sitt nuvarande namn.
Teatern är för närvarande aktuell med föreställningen ”Herrarna satte oss hit” (”Hearrát dat bidje min” på samiska) som just nu spelas på Uppsala statsteater. Det är en dramatisering av boken med samma namn av Elin Anna Labba, som tilldelats Augustpriset. Boken gör upp med tvångsförflyttningarna av samer som skedde i Sverige under början av 1900-talet.
Nationalscen fortsatt målet
Teatern kommenterar beslutet på sin hemsida:
– Vi vill rikta ett tack till regeringen för detta, men samtidigt tydligt säga att vårt mål fortsatt är en samisk nationalscen. Erkänd och fullt finansierad av den svenska staten, säger Giron Sámi Teáhters styrelseordförande Michael Lindblad.
Giron Sámi Teáhter ser bidraget som ett steg på vägen mot att bli samisk nationalscen. Att bli erkänd som en samisk nationalscen skulle för teatern innebära att de kan sprida samisk kultur på ännu fler platser i Sverige, och därmed nå fler människor.
– Tack vare förstärkningen kan vi fortsätta vårt utvecklingsarbete, behålla personal, fortsätta att turnera rikstäckande och fortsätta visa att vi kan bära nationalscensmanteln, säger teaterchef Åsa Simma.
Bidraget ska gälla för år 2024 men även för år 2025 och 2026.
Verksamheten stöds av även av Sametinget, Region Norrbotten, Kiruna kommun, Region Västerbotten och Storumans kommun.