Trafikverket i hetluften – men nya gd:n ger inga intervjuer

Trafikverket är i centrum för den stormiga debatten om den nationella infrastrukturpolitiken och myndigheten har dessutom fått kritik från andra myndigheter. Men trots det ställer nya generaldirektören Roberto Maiorana inte upp på några intervjuer före sommaren.

”Han har ett jätteprogram som har varit i gång ända sedan han klev på”, svarar Trafikverkets presschef, om varför generaldirektören inte ställt upp på intervjuer. <br>
”Han har ett jätteprogram som har varit i gång ända sedan han klev på”, svarar Trafikverkets presschef, om varför generaldirektören inte ställt upp på intervjuer.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Jacob Hederos

Många blickar har den senaste tiden vänts mot Trafikverket. Dels på grund av den emellanåt infekterande debatten kring den nationella infrastrukturpolitiken, så sent som förra veckan uppmanade Klimaträttsutredningen att den bör ändra kurs rejält.

Dels på grund av att ytterligare myndighetskritik har riktats mot en av statens största organ. Men den nya generaldirektören Roberto Maiorana vill inte ställa upp på någon intervju för att berätta om vägen framåt och hur han ser på kritiken.

”Finns inga tider på denna sidan sommaren,” svarar myndighetens presschef Bengt Olsson och säger att generaldirektören behöver längre tid på sig att lära sig Trafikverkets breda verksamhetsuppdrag. Roberto Maiorana klev på GD-stolen den 1 mars, men han var tidigare verksamhetschef på trafikområdet inom myndigheten.

Jag kollade upp hans schema nu, och vi har tackat nej till allting innan sommaren

Bengt Olsson, Presschef, Trafikverket
– Han har ett jätteprogram som har varit i gång ända sedan han klev på. Han åker runt och träffar personal. Vi är trots allt 10 000 anställda. Sedan håller han på att läsa på. Han har visserligen jobbat inom trafikplanering och trafikledning tidigare, men han har inte jobbat på de andra sidorna. Jag kollade upp hans schema nu, och vi har tackat nej till allting innan sommaren, säger Bengt Olsson till Altinget.

Finns det inte ett problem med att generaldirektören inte tar intervjuer?
– I en stor organisation är det oftast flera som är inblandade i att ta besluten. Oftast får man samla ihop ett halvt arbetslag innan man kommer fram till de svar som är användbara i en medial kontext, säger Olsson, som samtidigt pekar på att det inte är den lättaste uppgiften att få till samlade svar:

– Det är få organisationsstrukturer som går på tvären i ett så stort organisationsuppdrag. Oftast är det så, att håller vi exempelvis på med ett arbete någonstans, så kan det vara dels underhålls-, investerings- och planeringsfolket som är inblandade, exempelvis.

Under den senaste månaden har kritiken bland annat kommit från Justitieombudsmannen och Konkurrensverket. Enligt Bengt Olsson har myndigheten tagit till sig av uppmaningarna.

Vi ser positivt på granskningarna. Sedan är det alltid en svårighet att tolka vad som har sagts.

Bengt Olsson, Presschef, Trafikverket
– Vi ser positivt på granskningarna. Sedan är det alltid en svårighet att tolka vad som har sagts. Tittar man på Konkurrensverket så var det viktigt att konstatera att de inte såg något lagbrott, men däremot fanns det risk för saker om man inte tecknade ner hur arbetssätten ska gå till i förväg. Och absolut, då ska vi fixa till det.

I Konkurrensverkets kritik var fokus inriktat på Trafikverkets dokumentation, felaktiga uppskattningar av värdet på upphandlingar, utebliven efterannonsering när avtal ändrats och uppföljning av direktupphandlingar i samband med Förbifart Stockholm. Ärendet utgick från den uppmärksammade affären, där ett avtal hävdes med en italiensk underleverantör år 2019 och myndigheten tog fram flera temporära lösningar under tiden tills dess att en ny utförare kommit på plats.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.