Debatt

Tobé: ”Vi måste lyssna till experterna – kärnkraften behövs”

Kärnkraften kommer att behövas för att nå både klimatmål och för att ge Europa en stabil elförsörjning. Det skriver Europaparlamentarikern Tomas Tobé (M).

Jag menar att det nu är vårt ansvar att ytterligare växla upp arbetet för ett fossilfritt Europa och satsa på små modulära reaktorer, skriver Tomas Tobé (M).<br>
Jag menar att det nu är vårt ansvar att ytterligare växla upp arbetet för ett fossilfritt Europa och satsa på små modulära reaktorer, skriver Tomas Tobé (M).
Foto: Anders Wiklund/TT
Tomas Tobé
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Behovet av ny kärnkraft blir större för varje år som går. Höga elpriser, rekordfart på industriell elektrifiering och ett svenskt fossilfritt energimål ökar alla behovet av leveranssäker elproduktion. EU behöver därför omgående inrätta en strategi för utbyggnad av småskalig kärnkraft.

Bered en väg för reaktorerna

Nyligen besökte Rafael Grossi, chef för det internationella atomenergiorganet IAEA, Sverige. Han menar att Sverige kan ha nya kärnkraftsreaktorer om fem år. Låt den ambitionen bli verklighet för hela EU.

Det är hög tid att vi på EU-nivå bereder vägen för en massiv utbyggnad av framtidens mindre och säkrare reaktorer. Vi måste lyssna till experterna, kärnkraften behövs. Därför krävs en EU-strategi för snabb etablering av små reaktorer i medlemsländerna.

När Moderaterna i EU-valet 2019 lyfte fram kärnkraften som klimatsmart, så var motståndet massivt. Vi fick till och med som svar att kärnkraften inte är en EU-fråga. Påståendet har inte kunnat bevisa sig vara mer fel. Kärnkraften kommer att behövas för att nå både klimatmål och för att ge Europa en stabil elförsörjning.

Infekterad fråga

Kärnkraften har i åratal varit en mycket infekterad politisk fråga i både Europaparlamentet och i diskussionerna mellan EU:s medlemsländer. Under nuvarande mandatperiod har det däremot skett ett välkommet politiskt skifte till fördel för mer kärnkraft. I omröstningar i Europaparlamentet har investeringar i kärnkraft värnats, livstidsförlängning av reaktorer uppmuntrats och ökade medel till forskning och utveckling av framtidens reaktorer fått stöd.

En strategi för mer kärnkraft på EU-nivå betyder inte att utbyggnaden av förnybara energikällor som vind- och solkraft hamnar på undantag. 

Jag menar att det nu är vårt ansvar att ytterligare växla upp arbetet för ett fossilfritt Europa och satsa på små modulära reaktorer. Om inte EU tar initiativ och arbetar för etableringen av dessa reaktorer riskerar vi bli omsprungna av USA, Kina och Indien. Det kommer drabba jobb, tillväxt och konkurrenskraft.

En strategi för mer kärnkraft på EU-nivå betyder inte att utbyggnaden av förnybara energikällor som vind- och solkraft hamnar på undantag. Det är en falsk dikotomi att så skulle vara fallet. Snarare handlar det om att små modulära reaktorer ska få lika goda förutsättningar som exempelvis etableringen av större vindkraftsparker. Det kan till exempel vara reformer för kortare tillståndsprocesser, utredning om typgodkännande av en standardreaktor, samarbete kring hanteringen av avfall och verktyg för att locka investeringar.

Konkurrenskraften står på spel

För hur ska elen räcka till när EU ska elektrifiera både industri och fordonsflotta? Hur ska vi garantera billig el för industrier och hushåll? Hur ska EU klara sina högt uppsatta klimatmål? Det är frågor som kräver svar från politiken.

Den moderatledda regeringen lägger nu om den svenska energipolitiken till förmån för mer kärnkraft. Det är också dags för rejäla satsningar inom EU. Utan både kärnkraft och det förnybara kommer omställningen från fossila energikällor inte lyckas och Europa kommer tappa i konkurrenskraft. Därför behövs en snabb utbyggnad av småskalig kärnkraft.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024