Analys av 
Anton Säll

Tobé ska få hemmafixarna till vallokalerna

Det brukar sägas att EU-frågorna ofta hamnar i bakvattnet av inrikespolitiken. Moderaterna gjorde sitt för att cementera bilden genom att klubba europavalslistan när alla bara vill hem.

Tomas Tobé till vänster och Gunnar Hökmark till höger. Hökmark presenterade Tomas Tobé som toppkandidat i nomineringskommiténs förslag.
Tomas Tobé till vänster och Gunnar Hökmark till höger. Hökmark presenterade Tomas Tobé som toppkandidat i nomineringskommiténs förslag.Foto: Anders Wiklund/TT
Anton Säll

UMEÅ. En vätskeersättningsbuffé möter de moderata ombuden innanför säkerhetskontrollen på Folkets hus i Umeå den sista dagen på stämman. Partiet hade sin stora middag på restaurang Äpplet nere i källaren under lördagskvällen och det yngre gardet av partiet fortsatte senare kvällen på Facit bar.

Men Tomas Tobé var inte där. Han, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn, Arba Kokalari och Boriana Åberg hade annat att tänka på. Under söndagsförmiddagen klubbades partiets kandidatlista 2024 av en något sliten samling ombud och valet var ungefär lika odramatiskt som när Ulf Kristersson valdes om som partiledare tidigare under helgen. Ingen har protesterat mot valsedeln. 

De fyra längst upp på valsedeln sitter som bekant redan i parlamentet och har fått fortsatt förtroende av partiet. Boriana Åberg står på femte plats. Det är inte oviktigt eftersom partiets målsättning är att ta ett extra mandat jämfört med senaste resultatet 2019. Då knep man med nöd och näppe fyra stycken mandat.

Moderaterna mot alla

I riksdagsvalen har Moderaterna pekat ut Socialdemokraterna som den stora huvudmotståndaren. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson skulle upp mot Magdalena Andersson för att trycka på att hennes regeringsalternativ är så pass oense i vissa frågor att Centerpartiet inte ens ville prata med Vänsterpartiet, medan Ulf Kristersson redan hade samlat stöd för kärnkraftsutbyggnad och skärpt migration.

Det är långt från Bryssel till Borgafjäll.

Men inför valet till europaparlametet 2024 ser strategin helt annorlunda ut. Nu ska Moderaterna inte bara bråka med Socialdemokraterna, man ska dessutom hantera Sverigedemokraterna som flirtar med EU-skeptikerna, med KD om europavänligheten och med Liberalerna om euron.

Utöver det kom Jonas Sjöstedt in i valrörelsen från vänster, 1990-talets kryssmagnet som då tog väljare från Socialdemokraterna och 25 år senare var en så förbannat trevlig debattör att han åkte ut på debatturné med Annie Lööf i egenskap av partiledare. Den här valrörelsen är inte Moderaterna bara mot Socialdemokraterna, utan det är Moderaterna mot alla och alla mot Moderaterna.

Dessutom är det Tomas Tobé mot en valdag en varm försommardag i juni. Det finns enklare uppgifter än att locka helglediga hemmafixarmoderater till en vallokal för ett val som man inte bryr sig jättemycket om.

Mobiliseringsvalet kräver sina namn

Europaparlamentsvalet är i hög utsträckning ett mobiliseringsval för de svenska partierna. Valdeltagandet 2019 var visserligen högst någonsin, men ändå gick bara drygt 55 procent och röstade, enligt siffror från Europaparlamentet. Moderaterna fick då 16,8 procent, ett resultat som trots allt sågs som en vinst internt eftersom man ökade med tre procentenheter jämfört med 2014.

Den gången gick bara 51 procent av väljarna och röstade.

Tomas Tobé har gjort sig ett namn i Bryssel. Han har fått viktiga förhandlingsuppdrag för den största partigruppen, han har gått emot den nationella partilinjen i frågan om Chat control och han har förhandlat fram parlamentets förslag till en gemensam migrationspolitik för EU. 

Det är långt från Bryssel till Borgafjäll

Problemet för Tomas Tobé är att det inte spelar någon större roll för väljarna i Sverige. Det är långt från Bryssel till Borgafjäll.

Folk i Sverige kan för lite om EU för att bry sig om resultaten i församlingarna där borta. I stället hamnar EU oftare i centrum när någon hävdar att snuset är hotat eller att EU-regler hotar Epatraktorerna.

Då kan ett parti göra två saker. Antingen gör man som SD och är kroniska motståndare till alla beslut som tas utanför Sverige, eller så får man försöka förenkla och dumma ner det. Det gjorde Moderaterna i förra Europaparlamentsvalet, då satt en leende Tomas Tobé på affischerna och sa att han ville stoppa stöldligorna och jobba för mer kärnkraft. Det är inte per definition europeiska frågor, men det finns i alla fall en europeisk koppling.

Med andra ord får både partiet och femtenamnet Boriana Åberg sätta sina förhoppningar till Tomas Tobé under våren 2024. Partiet själva är såklart optimistiska inför valrörelsen och tror att det är Moderaterna, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som kommer att stjäla mandat från småpartierna, men det är länge kvar till valet.

2014 blev Miljöpartiet näst största parti och Feministiskt initiativ knep ett mandat. Ingen vet än så länge vem Socialdemokraterna kommer att sätta i topp på sin lista eller vem Sverigedemokraterna kommer att lyfta fram i valrörelsen. Dessutom har Jonas Sjöstedt dykt upp som en leende småskäggig joker.

Fram tills dess får partiet lita till Tomas Tobé. Han fick flest personkryss i valet 2019, partiet tror att inget hindrar honom från att bli mest kryssad även 2024. 

Läs också

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

Jessica Polfjärd

Europaparlamentariker (M)
Kurser i beteendevetenskap

Jörgen Warborn

Europaparlamentariker (M)
Strategic brand management (IHM Business School 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00