Om  
Gilbert Houngbo

Tidigare premiärminister ska leda ILO

Det står nu klart vem som får leda Internationella arbetsorganisationen (ILO) de närmaste åren. Togos tidigare premiärminister Gilbert Houngbo blir ny generaldirektör i höst.

Axel Hyttnäs Telin

Det var under ILO:s styrelsemöte som Gilbert Houngbo valdes till FN-organets nya generaldirektör. Houngbo tillträder den 1 oktober och ersätter därmed brittiska Guy Ryder, som varit organisationens ansikte utåt de senaste tio åren. Houngbo är vald att sitta som gd till och med 2027.

Han kommer närmast från rollen som ordförande för Internationella fonden för jordbruksutveckling (IFAD), som arbetar för att motverka fattigdom och svält på landsbygden i utvecklingsländer.

”Djupt hedrad”

Houngbo utsågs 2008 till Togos tionde premiärminister i ordningen av landets president Faure Gnassingbé. Han satt kvar på positionen till och med 2012.

ILO har i och med Houngbo hittat sin första afrikanska gd.

– Jag är djupt hedrad över att vara den första representanten för den afrikanska regionen, som efter 103 år blir vald att leda ILO, sade Houngbo under styrelsemötet, enligt France 24.

Nordmark: ”ILO har en mer betydelsefull roll än på länge”

I och med att Sverige är ordinarie styrelseledamot sedan juni förra året hade Sverige röst- och yttranderätt vid valet av Houngbo.

Både arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) gratulerar Houngbo.

– Regeringen gratulerar Gilbert Houngbo till den viktiga rollen som ny generaldirektör för ILO. I en orolig tid där arbetsmarknaden är starkt påverkad av Rysslands invasion av Ukraina har ILO en mer betydelsefull roll än på länge, säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

– Houngbo tar med sig både en omfattande, mångfacetterad erfarenhet från FN-systemet, multilateralt samarbete och av arbetsmarknadsfrågorna. Med sina gedigna kunskaper kommer Gilbert Houngbo att fortsatt utveckla organisationen i en tid full av utmaningar, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson.

Nämnda personer

Gilbert Houngbo

Generaldirektör Internationella arbetsorganisationen (ILO)
MBA (University of Lomé, Togo), finans och bokföring (Université du Québec á Trois-Riviéres, Kanada).

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00