Om  
Johan Jakobsson

Tidigare folkpartist byter parti – blir statssekreterare i Kristerssons stab

Han är en av Sveriges ledande pr-konsulter och har en bakgrund inom dåvarande Folkpartiet. Som statssekreterare ska Johan Jakobsson ansvara för regeringens strategiska kommunikation.

Johan Jakobsson ansluter till Ulf Kristerssons stab och blir statsministerns tredje statssekreterare.
Johan Jakobsson ansluter till Ulf Kristerssons stab och blir statsministerns tredje statssekreterare.Foto: Kristian Pohl, Ninni Andersson/Regeringskansliet
Axel Hyttnäs Telin

Johan Jakobsson är sedan den 2 januari ny statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson och ska i det nya jobbet hjälpa regeringen med den långsiktiga kommunikationen. Det kunde Expressen avslöja dagen före julafton.

Han har senast varit framgångsrik som pr-konsult. Åren 2020–2021 var han kommunikations- och opinionsbildningschef på Svenskt näringsliv.

Fick lämna efter dataintrångsskandalen

Jakobsson har tidigare varit både stabschef och partisekreterare under Lars Leijonborgs tid som partiledare för Folkpartiet.

Han lämnade sina uppdrag tolv dagar innan valet 2006 i och med den så kallade dataintrångsskandalen, som Dagens Industri avslöjade. Enligt Expressen åtalades Jakobsson för anstiftan till dataintrång, men friades i tingsrätten. 

Det nya jobbet innebär därmed att den tidigare folkpartisten byter parti. Han säger dock att han redan har röstat på M i de senaste två valen.

En av tre hos Kristersson

Statsministern har numera tre statssekreterare hos sig. Utöver Johan Jakobsson är det tidigare ledarskribenten PM Nilsson och Moderaternas förra stabschef Johan Stuart.

Läs också

Nämnda personer

Johan Jakobsson

Statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00