Thedéen: ”Skatterna på bostäder behöver justeras”
Nytillträdda riksbankschefen Erik Thedéen vill se fler reformer i bostadspolitiken. ”Vi pratar ofta om att man ska bygga sig från bostadskrisen. Men ett annat sätt är att få till en mer effektiv användning av bostadsbeståndet och då är låga fastighetsskatter och höga transaktionsskatter ett väldigt dåligt recept”, säger han till Altinget.
Foto: Jessica Gow/ TT

Louise Carlsson-Örning
Redaktör för Altinget Bo och ByggDramatisera inte nedgången på bostadsmarknaden och rör inte amorteringskraven. Det var Erik Thedéens budskap när han för första gången frågades ut i riksdagens finansutskott i sin nya roll som riksbankschef. Men han hade också tydliga uppmaningar till politiken om att vidta åtgärder på bostadsmarknaden:
– Det finns delar i det här systemet som måste åtgärdas nu. Det är att få till en bättre fungerande bostadsmarknad för att på så sätt minska trycket på delen som är marknadsbaserad, det vill säga bostadsrätter och småhus, säger Erik Thedéen i ett av sina första uttalanden i sin nya roll.
Konkret vill Erik Thedéen se reformer för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Något som det funnits ett behov av i många år, menar han.
– Vi pratar ofta om att man ska bygga sig från bostadskrisen. Det är ett sätt, men ett annat sätt är att få till en mer effektiv användning av bostadsbeståndet och då är låga fastighetsskatter och höga transaktionsskatter ett väldigt dåligt recept. Ska man få en högre omflyttning i bostadsbeståndet bör man justera de skattena, säger han till Altinget.
– I sammanhanget kan man också nämna hyresregleringen som kan skapa ganska stora inlåsningseffekter och som verkar i samma riktning. Det är inte bra för bostadsmarknaden och de som vill komma in på bostadsmarknaden, men det är heller inte bra för den finansiella stabiliteten.
När det gäller det omdiskuterade amorteringskravet, som Moderaterna innan valet lovade att pausa, är Thedéen lika tydlig i sitt ställningstagande som han var i sin tidigare roll som generaldirektör för Finansinspektionen och som hans föregångare Stefan Ingves.
För den som tar bort amorteringskraven permanent kommer de amorteringsfria lånen komma som ett brev på posten. Då har vi amorteringsfria lån inom ett antal år, det vet vi, så såg det ut förra gången.
– Jag har den bestämda uppfattningen att amorteringskraven ska ligga kvar. Det har dämpat skuldsättningen, lett till en sundare amorteringskultur och en sundare lånekultur, säger han.
– För den som tar bort amorteringskraven permanent kommer de amorteringsfria lånen att komma som ett brev på posten. Då har vi amorteringsfria lån inom ett antal år. Det vet vi för så såg det ut förra gången.
Samtidigt säger han efter utfrågningen att han inte tror att en paus i amorteringskraven skulle ha en särskilt stor effekt på inflationen.