Tech Sverige lämnar Almega

Tech Sverige säger upp ägar- och samverkansavtalet med Almega, efter ett styrelsebeslut i tisdags. Tech Sverige skriver att de vill kunna ”agera på ett mer fristående sätt”.

”Ett fristående Tech Sverige kan erbjuda befintliga och nya medlemsföretag en verksamhet som är helt och hållet inriktad på techsektorns utveckling”, menar Tech Sverige.
”Ett fristående Tech Sverige kan erbjuda befintliga och nya medlemsföretag en verksamhet som är helt och hållet inriktad på techsektorns utveckling”, menar Tech Sverige.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anders Gustafsson

Båda parterna gick under onsdagen ut med pressmeddelanden. Enligt Almega hade de övriga åtta medlemmarna avvisat krav som Tech Sverige hade ställt för att vara kvar.

– Tech Sveriges krav för att fortsätta vara en del av Almega är inte förenliga med dagens föreningsmodell som bygger på ett solidariskt ansvar och ett gemensamt nyttjande av resurser. Vad Tech Sveriges företrädare vill ha skulle kraftigt ha försämrat medlemsnyttan med väsentligt mindre samverkan, minskade synergier och ett radikalt försämrat inflytande, säger Marcus Kristiansson, styrelseordförande i Almega AB.

– Samarbetet med Almega har varit bra, men branschen utvecklas snabbt och vi behöver hänga med i denna utveckling. Ett fristående Tech Sverige kan erbjuda befintliga och nya medlemsföretag en verksamhet som är helt och hållet inriktad på techsektorns utveckling och behov, säger Per Wallentin, styrelseordförande i Tech Sverige.

Almega uppger att Tech Sverige, enligt stadgarna, kommer att lämna vid årsskiftet 2024–2025.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00