Talmannen prisar studenter: ”Bidrar till ökad förståelse”

Studenterna Einar Dernegård och Valdemar Holt är årets vinnare av riksdagens uppsatstävling.

Axel Hyttnäs Telin

Riksdagens uppsatstävling för högskole- och universitetsstudenter har gått i mål för i år. Årets vinnaruppsatser handlar om partiers strategiska agerande i regeringsfrågan respektive partiers syn på begreppet utanförskap.

– Årets vinnare bidrar på ett förtjänstfullt sätt till kunskapen om riksdagens arbete och den demokratiska processen, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

– Pristagarna har studerat olika partiers agerande och retorik i aktuella frågor, vilket bidrar till en ökad förståelse för samtidspolitiken.

Undersöker partiernas motiv

Einar Dernegård, student vid statsvetenskapliga institutionen på Linnéuniversitetet, vinner med uppsatsen ”Hur politik beräknas”.

Uppsatsen undersöker Liberalernas och Vänsterpartiets strategiska motiv och agerande i regeringsfrågan, med utgångspunkt i januariavtalets tillkomst och efterspel.

S och M:s syn på utanförskap

Den andra vinnaren är Valdemar Holt, statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Uppsatsen ”Utanförskapet misstänkliggjort” undersöker Socialdemokraternas och Moderaternas syn på begreppet utanförskap mellan 2010 och 2022.

Prisceremoni i riksdagen

Tävlingsbidragen har bedömts av en priskommitté med bland andra talmannen och de tre vice talmännen. Efter kommitténs rekommendation har riksdagsdirektör Ingvar Mattsson sedan fattat det slutgiltiga beslutet.

Vinnarna får diplom och en gåva. En prisceremoni och ett seminarium kommer att hållas i förstakammarsalen den 22 februari.

Nämnda personer

Andreas Norlén

Talman
Jur. dr (Linköpings uni., 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00