Sveriges allmännytta: ”Vi har lämnats ensamma i de här områdena”

När statliga kontor stänger ner och andra kommersiella aktörer lämnar står bostadsbolagen själva kvar i de utsatta områdena. ”Efter 17:00 så finns bara fastighetsskötarna och polisen kvar. Det är ingen bra utveckling”, säger Anders Holmestig, Fastighetsägarna.

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta anser båda att bostadsbolagen får ta ett allt större ansvar i de utsatta områdena. Nu hoppas båda att den utredning om att säga upp hyresgäster som begår brott, som ska presenteras i veckan, ska leda till bättre verktyg för fastighetsägarna. Men när det gäller krav på platssamverkan går deras åsikter isär. 
Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna och Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta anser båda att bostadsbolagen får ta ett allt större ansvar i de utsatta områdena. Nu hoppas båda att den utredning om att säga upp hyresgäster som begår brott, som ska presenteras i veckan, ska leda till bättre verktyg för fastighetsägarna. Men när det gäller krav på platssamverkan går deras åsikter isär. Foto: Pressbild Sveriges allmännytta/Pontus Stenbergl/TT/pressbild Fastighetsägarna
Louise Carlsson-Örning

Sverige går mot rekord i antalet sprängningar under året. Hittills har över 130 sprängningar skett på olika platser i landet.

Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta, beskriver en utveckling som pågått i många år. Där allt fler aktörer, offentliga som privata, lämnat de utsatta områdena. 

En hel del av den kommersiella servicen har lämnat. Bankerna har lämnat, Försäkringskassan finns inte kvar och Arbetsförmedlingen har inte funnits där på länge.

Anders Nordstrand
Sveriges allmännytta

– Vi har blivit lämnade ensamma, så är min upplevelse. En hel del av den kommersiella servicen har lämnat. Bankerna har lämnat, Försäkringskassan finns inte kvar och Arbetsförmedlingen har inte funnits där på länge. Även skolor har lagts ner, säger Anders Nordstrand till Altinget. 

Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, får samma bild från många fastighetsägare på den privata sidan. 

– Där har både allmännyttan och de privata fastighetsägarna samma upplevelse. Någon av våra medlemmar sa till mig att efter 17:00 så finns bara fastighetsskötarna och polisen kvar. Det är ingen bra utveckling om man vill ha ett tryggt område, säger han. 

Allt större socialt ansvar

Bostadsbolagen är en av få aktörer som är kvar i områdena och Anders Nordstrand berättar att de får ta ett allt större ansvar för saker som tidigare låg på andra aktörer. 

– Vi ordnar fritidsaktiviteter, vi ordnar jobb till arbetslösa, vi bidrar till läxhjälp för ungdomar. Vi gör jättemycket sociala insatser som egentligen inte ligger på vårt ansvar, men som är nödvändiga när situationen är som den är, säger Anders Nordstrand. 

– Vår utgångspunkt är att skapa bostadsområden som är attraktiva och trygga på kort och lång sikt. Då måste vi gå in och göra de här insatserna, säger Anders Nordstrand. 

Han berättar att det historiskt sett har det varit kommunala bostadsbolagen som initierat aktiviteter i utsatta områden. Men i takt med att fler privata bostadsbolag köpt upp fastigheter i utsatta områden har även de privata aktörerna engagerat sig mer och mer.

– Det är också affärsmässigt viktigt att områdena är attraktiva, det påverkar ju fastighetsvärdena, säger Nordstrand.

”Fler behöver bidra”

Anders Nordstrand och Anders Holmestig ser ingen snabb lösning på den eskalerade situation som skett de senaste månaderna. På kort sikt handlar det om polisinsatser. Men att det på lång sikt handlar om förebyggande åtgärder och att samhällets närvaro i utsatta områden måste öka, är de båda övertygade om.

– Politiken kan göra jättemycket, både lokalt och på riksnivå. Bland annat genom att staten kliver in genom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan och olika insatser på det området, säger Anders Nordstrand.

Men han vill också att andra privata aktörer bidrar. 

Nu har kommunerna sedan i somras ett mycket tydligare ansvar i det brottsförebyggande arbetet. De har en viktig del i det hela.

Anders Holmestig
Fastighetsägarna

– Vi skulle vilja att de kommersiella aktörerna som svensk handel och bankerna återkommer till de centrumanläggningar som finns för att skapa en attraktiv boendemiljö så att det inte bara blir tomma affärscentrum.

Anders Holmestig pekar också på kommunerna som viktiga aktörer i sammanhanget. 

– Nu har kommunerna sedan i somras ett mycket tydligare ansvar i det brottsförebyggande arbetet. De har en viktig del i det hela. Då handlar det till exempel mycket om socialtjänsten, men även andra delar av den kommunala förvaltningen, säger han. 

Säga upp kriminella

Båda sätter en tilltro till den utredning om uppsägningar av hyresgäster som begår brott som ska presenteras för regeringen under veckan. 

– Om en sådan lagstiftning hade funnits i dag hade det underlättat det brottsförebyggande arbetet, att kunna säga upp ett antal kriminella från sina fastigheter. Det hade skapat en ökad trygghet i de trappuppgångarna, säger Anders Holmestig.

Om man ser det ut ett samhällsperspektiv – flyttar de kriminella inte bara till en annan fastighetsägare och ett annat området. Finns det inte risk att man flyttar runt problemet med en sådan lösning?

– Den risken finns ju alltid och då måste samhället gå in och agera. Det kan inte vara de hyresgäster som bor där eller fastighetsägarens ansvar. Vi har alla rätt till ett tryggt boende och då måste man fokusera på det, säger Anders Holmestig.

Kan inte samhället gå in mot de här utan att de flyttar runt?

– Det kanske man kan göra på något sätt, under förutsättning att det bidrar till att man skapar tryggare bostadsområden och tryggare hyresgäster. Det måste vara det som är det viktigaste.

Holmestig tror också att ökad kameraövervakning och att de färre sekretesshindren mellan myndigheter kan vara åtgärder som gör skillnad. 

– Det kommer inte märkas på ett par veckor eller en månad, men det kommer ha betydelse för det brottsförebyggande arbetet på sikt, säger han. 

Oense om BID-områden

Allmännyttan och Fastighetsägarna är dock inte överens när det gäller frågan om obligatorisk platssamverkan som regeringen just nu utreder. Anders Nordstrand menar att det i många fall är de kommunala bostadsbolagen som tar det stora ansvaret för platssamverkan. 

– Där hoppas jag att det kommer att bli fastare regelverk kring detta och att man som fastighetsägare inte ska kunna stå utanför, säger han. 

Anders Holmestig håller inte med om att det är en bra lösning. 

– Det vi är tveksamma till är att ha en lagstiftning som tvingar in aktörer i samverkan, utan det måste bygga på frivillighet och att man går in med eget engagemang.

Nämnda personer

Anders Nordstrand

Vd Sveriges allmännytta
(Socialhögskolan i Stockholm, 1985)

Anders Holmestig

Vd Fastighetsägarna
Jur. kand (Uppsala uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00