Svantesson får Systembolaget när regeringen organiserar om

Med den nya regeringen byter flera myndigheter och bolag ansvarig minister och departement. Systembolaget lämnar socialdepartementet för finansen, och det samma gäller för Spelinspektionen. Samtidigt får Johan Pehrson ansvar för Delmos sista månader, myndigheten som Liberalerna tidigare räddat kvar.

Systembolaget har tidigare legat hos socialminister Hallengren (S). Nu tar finansminister Elisabeth Svantesson (M) över regeringsansvaret för det helstatliga bolaget.
Systembolaget har tidigare legat hos socialminister Hallengren (S). Nu tar finansminister Elisabeth Svantesson (M) över regeringsansvaret för det helstatliga bolaget.Foto: Claudio Bresciani/TT, Ari Luostarinen/SvD/TT
Miranda Olsson

Regeringsskiftet innebar inte bara en ny politisk ledning och nya statsråd. Det sker även en omorganisation inom Regeringskansliet, främst uppmärksammad för miljödepartementets nedläggning och klimat- och näringslivsdepartementet som inrättas efter årsskiftet.

Men även för den övriga förvaltningen sker förändringar när frågor byter departement, och myndigheter och bolag hamnar under nya statsråd.

I den nya regeringen är det finansminister Elisabeth Svantesson (M), i stället för Ebba Busch (KD) och näringsdepartementet, som får ansvar för alla de hel- eller delägda statliga bolagen som inte hör till något annat departement. Även Systembolaget, som tidigare legat under socialministern med ansvar för hälsofrämjandet, hamnar nu hos Svantesson på finansen. Så även Apotek Produktion & Laboratorier AB.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00