Debatt

Studenter svälter – bryr du dig, Mats Persson?

Trots att studenters levnadskostnader ökar i en oroväckande takt ser vi inte att det finns någon vilja att underlätta för studenter hos landets politiker, skriver Sofia Holmdahl, förbundsordförande Stockholms studentkårer.

Utbildningsminister Mats Persson (L) verkar inte vilja förbättra situationen för landets studenter, menar debattören.
Utbildningsminister Mats Persson (L) verkar inte vilja förbättra situationen för landets studenter, menar debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Sofia Holmdahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Medan studenter måste välja mellan att betala hyran och köpa Bregott slår sig ledande politiker på bröstet för att ha hjälpt studenterna. Det är som ett slag i ansiktet.

Studentplånboken blir tunnare

Studenter i storstadsregionen Stockholm kan räkna med en minusbudget på 2 709 kronor i månaden, enligt beräkningarna i SSCO:s studentbudget för 2023. Resultatet är snarlikt föregående års resultat, trots att studiemedlet justerades med nästan 1 000 kronor vid årsskiftet.

Levnadskostnaderna för studenter har ökat i en oroväckande hög takt, som nästan precis täcks av det justerade studiemedlet. Den tunna studentplånboken riskerar att skrämma bort studenter från att söka sig till och stanna kvar i vår region. Trots att vår region har målsättningen att bli Europas mest attraktiva storstadsregion. För att förverkliga det målet behövs reformer för att underlätta studenters vardag och behålla kompetensen i staden.

Det är dyrt att bo i Stockholm, dyrare än någon annanstans i Sverige. Därför vill vi att ett särskilt storstadsbidrag för studenter ska utredas. Kostnader skiljer sig från stad till stad – men bara i Göteborg är det nämnvärt billigare att bo enligt GFS studentbudget.

Enligt våra beräkningar från förra året så kostar det 31 procent, eller 638 kronor mer att bo i Stockholm som student än i Göteborg. Det motsvarar nästan lika mycket som ett månadskort för SL med studentrabatt. Det borde innebära att studenter som studerar i storstadsregioner, likt dem som studerar utomlands, skulle kunna söka extra studiemedel för att täcka de högre priserna som råder vid sin studieort.

Inför studentbostadsgaranti

Något annat som saknas i regionen är bostäder – ett grundläggande behov för att kunna attrahera studenter. Det bästa som skulle kunna hända Stockholm som studentstad vore om det fanns tillräckligt många bostäder, till rimliga hyror. Därför vill vi se en studentbostadsgaranti i hela Stockholmsområdet. Med en studentbostadsgaranti slipper även studenter betala ockerhyror på andrahandsmarknaden, och på så sätt får vi ner bostadspriserna.

Enligt våra beräkningar från förra året så kostar det 31 procent, eller 638 kronor mer att bo i Stockholm som student än i Göteborg.

En sak som ofta påtalas när en talar om studenters ekonomi är fribeloppet för studiemedel. Fribeloppet innebär en gräns på hur mycket pengar en får tjäna in, innan en blir återbetalningsskyldig för studiemedlet som en har tagit ut. Fribeloppet räknas över hela året, även fast en bara får ut studiemedel tio månader om året (om en inte läser en sommarkurs). Fribeloppet har ett syfte, men vi tycker inte att en ska begränsas från att tjäna pengar på ett sommarjobb. Studenter borde uppmuntras till och ges möjlighet att arbeta under sommarmånaderna.

Handling framför fina ord

Det här är bara ett axplock av våra politiska förslag, men vi ser inte att det finns någon vilja att underlätta för studenter hos landets politiker. När studiemedlet justerades vid årsskiftet skedde det inte till följd av ett politiskt beslut, som den dåvarande utbildningsministern Anna Ekström (S) påstod. Utan det var på grund av att prisbasbeloppet justerades. Även Mats Persson (L), som i dag är utbildningsminister, talar väl om höjningen och beskriver skillnaden som historiskt hög.

Men vad gör det att studiemedlet blir högre, om studenter ändå inte har råd att betala hyran? Vi har fått nog av fina ord. Bryr sig landets politiker så får de visa det genom handling.

Nämnda personer

Mats Persson

Utbildningsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00