Debatt

Stoppa kampanjer som uppmuntrar folk att köpa sockerstinn mat

Att inte locka till överkonsumtion av produkter som innehåller stora mängder fria sockerarter skulle vara en del i arbetet för en förbättrad folkhälsa. Det skriver riksdagsledamoten Yasmine Eriksson (SD).

40 procent av Sveriges vuxna äter för mycket socker, skriver debattören.
40 procent av Sveriges vuxna äter för mycket socker, skriver debattören.Foto: Christine Olsson/TT
Yasmine Eriksson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det finns flera negativa effekter med överkonsumtion av socker. Förutom de mest uppenbara som övervikt och karies finns också en ökad risk för typ-2 diabetes.

Barn äter för mycket socker

Enligt Livsmedelsverkets undersökning (Riksmaten vuxna 2010-11) äter 40 procent av Sveriges vuxna för mycket socker. 2018 gjordes en annan undersökning från Livsmedelsverket som mätte ungdomars livsmedelsvanor som visade att ungdomar får i sig 17 procent av sitt kaloriintag via läsk och godis samt att hälften av de studerande ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker. När en undersökning om barns livsmedelsvanor (Riksmaten barn 2003) gjordes visade även den att barn mellan fyra och elva år åt för mycket godis, läsk, glass och bakverk.

Överkonsumtion av socker bland invånare i Sverige är ett faktum och åtgärder behöver vidtas för att minska sockerkonsumtionen och främja folkhälsan.

Överkonsumtion av socker bland invånare i Sverige är ett faktum och åtgärder behöver vidtas för att minska sockerkonsumtionen och främja folkhälsan. Det är vanligt att livsmedelsbutiker regelbundet har olika kampanjer på varor för att locka till köp. Detta gäller även produkter som innehåller tillsatt socker så som läsk och godis.

Minska överkonsumtionen av socker

Att inte locka till överkonsumtion av produkter som innehåller stora mängder fria sockerarter skulle vara en del i arbetet för en förbättrad folkhälsa. Regeringen bör därför överväga ett förbud mot erbjudanden och kampanjer som lockar till merköp av sockerrika livsmedel.

Fotnot: Artikeln är ursprungligen en riksdagsmotion.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00