Stopp för dubbla skattestraff

RIKSDAGSBESLUT. Från och med nästa år kan domstolar besluta om skattetillägg samtidigt som de prövar om en person ska dömas för skattebrott. Riksdagen har nu sagt ja till regeringens omtvistade förslag.

Kristina Gauthier Reberg

Lagrådet är kritiskt till den modell som regeringen, och nu slutligt riksdagen, har valt för att undvika att samma person straffas för samma sak med både skattetillägg och dom i allmän domstol.

”Det föreslagna systemet med prövning av skattetillägget och brottsmisstanken i allmän domstol kan befaras skapa komplikationer av ett slag som bara delvis kan förutses”, skrev Lagrådet i sitt yttrande över regeringens förslag. ”Ett betydande antal rättsfall kommer att fordras innan en tydlig praxis har utvecklats och systemet eventuellt har satt sig.”

Lagrådet föredrar vägvalssystem

Lagrådet hade hellre sett ett vägvalssystem, där en förseelse antingen leder till skattetillägg eller till prövning för brott. Nu finns det en risk att olika rättspraxis utvecklas i de två högsta instanserna, Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen, varnade Lagrådet.

Också Åklagarmyndigheten och Advokatsamfundet har haft invändningar mot den lagändring som nu blir.

Lagändringen innebär också en spärregel som säger att åklagare inte får inleda en process om skattebrott när Skatteverket har beslutat som skattetillägg för samma person och förseelse. Skatteverket får inte heller besluta om skattetillägg när åklagare har inlett en process om skattebrott.

Lagändringen bör följas upp

Riksdagen utgår i sitt beslut från att regeringen ”noga kommer att följa tillämpningen av den nya ordningen” och vid behov se över den när den har varit på plats en tid.

Det enda parti som hade några invändningar mot den nya modellen för skatteförseelser är Sverigedemokraterna. SD vill avskaffa skattetillägg helt och hållet.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2016.

Skatteutskottet 2015/16:4 Beslut 4 november



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00