Debatt

Sluta subventionera svenskarnas elräkningar

Genom energieffektivisering i fastigheter kan vi minska Sveriges energibehov med 16 procent, skriver Mats Bjelkevik, vd för Indoor Energy.

I stället för att subventionera höga elräkningar bör politiken investera i åtgärder som bidrar till att lösa energibristen, skriver debattören.
I stället för att subventionera höga elräkningar bör politiken investera i åtgärder som bidrar till att lösa energibristen, skriver debattören.Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige och Europa står inför en energiomställning som påverkar oss alla. Samtidigt håller en grön industrialisering på att ta fart i norra Sverige som kräver stabil och grön energi. Sverige har möjlighet att bli världsledande i fossilfritt stål och fossilfria batterier, eftersom vi har förutsättningar att producera billig, förnybar energi.

Minska elanvändningen

Redan hösten 2021 kunde vi se hur energipriserna rusade, vilket förvärrades ytterligare när Putin inledde sin invasion av Ukraina. Inför valet har debatten framför allt handlat om kärnkraftens framtid och hur hushållen ska kompenseras för de höga priserna. Men de flesta missar det enklaste och snabbaste sättet att lösa det akuta problemet: att spara energi.

Att minska elanvändningen är det mest effektiva sättet att dämpa elpriserna, visar en studie från Energiforsk. ”Energieffektivisering är det i särklass snabbaste sättet att få ner elpriserna i Europa och södra Sverige. Om hela Europa skulle minska efterfrågan på el med fem procent skulle priserna i elområde 3 vara på ungefär samma nivå som hösten 2021, alltså innan Rysslands invasion av Ukraina”, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk.

Minskad energiförbrukning i Sveriges fastigheter är det snabbaste och enklaste sättet att minska det totala energibehovet i samhället.

Fastigheter står för 40 procent av den totala energiförbrukningen i Europa, där 94 procent av fastigheterna är i stort behov av att energieffektiviseras. Genom att optimera systemen för kyla, värme, ventilation och styr- och reglerteknik i fastigheter skulle vi kunna minska det svenska energibehovet med 16 procent. I stället för att subventionera höga elräkningar bör politiken därför investera i åtgärder som bidrar till att lösa energibristen.

Fem förslag mot energibristen

Här är fem förslag till Sveriges politiker och fastighetsägare för att lösa den akuta energibristen:

  1. Fokusera på att få bort direktverkande el. Uppvärmning är det som drar mest energi i fastigheter. Med dagens energipriser kan en omställning från direktverkande el betala igen sig redan inom två till fem år.
  2. Digitalisera och effektivisera. Genom att uppgradera fastighetens styrsystem kan man spara 8–20 procent av energiförbrukningen samtidigt som man gör det möjligt att mäta och styra fastigheten digitalt.
  3. Återvinn värmen i ventilationsluften. Att återvinna värmen i ventilationsluften är ett av de snabbaste sätten att minska uppvärmningskostnaderna.
  4. Balansera värmesystemen. Värmeinjustering och avgasning av transportmedia (elementvattnet) ger lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat. När systemen är rätt inställda kan man ofta sänka värmekurvan med 3–5 grader, vilket innebär en besparing på 5–15 procent.
  5. Låt fastighetsägarna ta ansvar för energikostnaden. Fastighetsägare skjuter ofta över kostnaderna för energi på hyresgästerna, vilket gör att det saknas incitament för fastighetsägarna att göra uppenbara investeringar som gör hela fastigheten mer energieffektiv.

”Det är bråttom”

Ingen kan längre blunda för energiomställningen. Vi måste ställa om – och det är bråttom. Minskad energiförbrukning i Sveriges fastigheter är det snabbaste och enklaste sättet att minska det totala energibehovet i samhället. Det skulle inte bara vara bra för klimatet och plånboken, utan även gynna det svenska näringslivet och skapa tusentals nya arbetstillfällen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00