Slopade studieskulder stötte på patrull hos C-studenterna

Partiledningens föreslagna landsbygdsprogram fick i stora drag ett gott mottagande av stämman, men planerna på att utvidga stöden till högutbildade som flyttar till en landsbygdskommun stötte på kraftiga protester från just studentförbundet.

”Vi nådde inte hela vägen fram, kan man säga.” säger programordföranden Daniel Bäckström.
”Vi nådde inte hela vägen fram, kan man säga.” säger programordföranden Daniel Bäckström.Foto: Kicki Nilsson/TT
Jacob Hederos

ÖREBRO. Frågan om kompetensförsörjningsproblemen var en av flera punkter som fokuserades på i landsbygdsprogrammet som Centerpartiet antog under stämman i Örebro.

Mot bakgrund av att det bland annat råder arbetskraftsbrist i ett antal kommuner där det nu sker industrietableringar i bland annat grönt stål och batteritillverkning, behövdes nya och uppdaterade styrmedel för att svara upp mot behoven, argumenterade partiledningen.

Men ett av förslagen orsakade omfattande protester, framför allt från C:s studentförbund.

Partiledningen ville utvidga tidigare partilinje i frågan om att ge stöd till högutbildade som väljer att flytta till ett jobb i en annan ort.

I stället för att begränsa stöden till vissa grupper och vissa belopp, föreslog partiledningen att alla som flyttar till en landsbygdskommun ska kunna få sina studieskulder avskrivna.

– Norge har haft det sedan 1990. Och av de som har fått dessa stöd, så bor 95 procent kvar efter fem år, säger tidigare skogspolitiska talespersonen Peter Helander, som också ingår i partistyrelsen.

– Om vi som landsbygdsparti inte skulle ställa upp på detta, vem ska då göra det?

”Konstgjord andning”

Studieförbundet var dock inte med på notorna.

– De avskrivna studielånen är kostsamma och en stor subvention av de som redan har det gott – universitetsutbildade. Vi tar av skattebetalarnas pengar och ger dem till alla med högre utbildning, oavsett vilken, argumenterade C-studenternas Vilma Björk från talarstolen.

– Dessutom är det ett trubbigt verktyg för kompetensförsörjning: det som behövs är bättre löner och attraktiva arbetsvillkor i bristyrken, inte konstgjord andning, fortsatte förbundsstyrelseledamoten Nora Karlsson.

Och det var också här som partiledningen stötte på sin första patrull från stämman i det aktuella programmet.

För även om C-studenternas avslagslinje inte gick vägen, landade stämman i stället skärpa tidigare politik på området.

Bara markant kompetensbrist

Enligt den nya partilinjen är det endast den som har utbildning ”inom ett bristyrke med markant kompetensbrist” som ska kunna få ta del av subventionen, och då bara om den flyttar till en glesbygdskommun. Därmed begränsas spannet avsevärt av aktuella stödmottagare relativt partiledningens förslag.

Programkommittéordföranden Daniel Bäckström, som också är partiets gruppledare i riksdagen, ser dock inte förlusten som särskilt allvarlig.

– Vi nådde inte hela vägen fram, kan man säga. Men samtidigt får man lyssna in den debatt som fördes, och det finns samtidigt en förväntan i rörelsen att svara upp mot de kompetensbristbehov som flera kommuner pratar om, säger Bäckström till Altinget.

Nämnda personer

Daniel Bäckström

Riksdagsledamot och gruppledare (C), landsbygds- och försvarspolitisk talesperson
Karlstads uni.

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024