Debatt

Skyll inte på naivitet, Socialdemokraterna

De som skrivit under på antisemitiska upprop, deltar på dessa demonstrationer och blundar inför dem som sprider lögner om svensk socialtjänst och kraven på utplånandet av staten Israel, kan inte skylla på naivitet. Det skriver Edvin Alam, kandidat till Europaparlamentet (M). 

 I riksdagen är oppositionen knäpptysta. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sprider obekräftade uppgifter från Hamas och är tyst när systerpartiet Fatah sprider antisemitisk sörja om förintelsen, skriver debattören.
 I riksdagen är oppositionen knäpptysta. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sprider obekräftade uppgifter från Hamas och är tyst när systerpartiet Fatah sprider antisemitisk sörja om förintelsen, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Det gör ont i mig att behöva skriva denna artikel. Men det måste göras. I tider när andra är tysta måste vi kunna stå enade emot mörka krafter som med precision sprider antisemitisk dynga. Att vara för fred och emot krig är fullt naturligt. Men ingen anständig människa kan vara tyst när det finns personer som relativiserar förintelsen, sprider lögner om den svenska socialtjänsten, samt likt nyttiga idioter springer främmande makts ärenden.

I flera platser runtom i Sverige har propalestinska demonstranter skanderat krav med utplånandet av staten Israel och judarna där, samt att ”svensk socialtjänst har kidnappat fler barn än Hamas”. Flaggor tillhörande terrororganisationer med nära band till Iran och Ryssland har vajat helt utan att någon ingripit. SVT rapporterar om att hotbilden mot judar i Sverige förvärrats ytterligare i spåren av kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas.

Desinformation mot Sverige

Det är ingen hemlighet att det under flera år pågått en desinformationskampanj gentemot Sverige. Lögner om att svenska staten kidnappar muslimska barn har spridits som en löpeld runtom i den muslimska världen. Uppeldat av krafter som vill underminera vår säkerhet och öka polariseringen i samhället. Det handlar inte enkom om terrorister utan om stater som ex. Ryssland som har ett stort intresse för att sätta grus i maskineriet. Antisemitismen och lögnerna om svensk socialtjänst har nu blandats ihop till en giftig cocktail. Låt er inte luras. Hamas, Hizbollah, Iran och Ryssland är en del av samma skrot och korn. De finansierar och hjälper varandra med lögn som ett vapen.

Tystnaden är även stor bland Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

De vidriga antisemitiska rösterna och lögnerna om den svenska socialtjänsten har mött kompakt motstånd från det officiella Sverige. Företrädare för regeringen och myndigheter har stått upp för det judiska livet i Sverige, samt markerat kraftfullt emot de som sprider lögner om socialtjänsten. Jag är stolt över att politiska företrädare för de borgerliga partierna lokalt såväl som nationellt agerar.

Skyll inte på naivitet

Jag är dock oerhört besviken eftersom det inte finns ett enat politiskt motstånd i Sverige eller i EU-parlamentet. I riksdagen är oppositionen knäpptysta. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson sprider obekräftade uppgifter från Hamas och är tyst när systerpartiet Fatah sprider antisemitisk sörja om förintelsen. Oppositionsledarens har inte heller markerat emot den antisemitism som tagit över de allmänna utrymmena runtom i Sverige. I stället sprider Socialdemokraterna lögner om att regering och opolitiska tjänstemän hatar muslimer och palestinier. Lögner som hotar svenskars liv och säkerhet i Sverige och utomlands. Allt detta med ett tyst medgivande av hennes partivänner runtom i kommun- och regionsverige.

Tystnaden är även stor bland Socialdemokraterna i Europaparlamentet. De fem S-ledamöterna har i den mörkaste stunden för judar i Europa varit frånvarande. Däremot har de varit kritiska att Sverige inte ville rösta för en FN-resolution som undvek krav om att släppa Hamas gisslan. Samt, vill inte att EU ska tillfälligt pausa visst bistånd för att garantera att det inte hamnar i fel händer. Det beklagar jag.

De som skrivit under på antisemitiska upprop, deltar på dessa demonstrationer och blundar inför dem som sprider lögner om svensk socialtjänst och kraven på utplånandet av staten Israel, kan inte skylla på naivitet. Inte när antisemitismens krafter så öppet jublar över judars död. De har ett ansvar för det hat de bidrar till. Gör om och gör rätt. Stå på rätt sida av historien.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024