Ska klimatanpassa lagar – och samtidigt utreda psykologiskt försvar

UPPDRAGSTUNGT. Tidigare generaldirektören för Migrationsverket och Säpo – landshövding Anders Danielsson – tar sig an ytterligare ett utredningsuppdrag för regeringen.

Foto: Francis Löfvenholm
Jacob Hederos

De vill ju verkligen få ner till noll, men fram tills dess så måste de öka. Och har man bara noll framför ögonen, då kan man aldrig nå det målet

utredaren Anders Danielsson om den egna myndighetens slutsats kring Preemraff

Det blir Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län, som får ansvaret att ro i hamn utredningen som ska se över och klimatmålsanpassa all relevant lagstiftning.

Men Danielsson

Dokumentation

Andra utmaningar

Danielsson pekar också ut frågan om omfånget av översynen som en utmaning, där både förordningstexter och andra myndighetsregleringar kan vara aktuella att se över.

Regeringen trycker i direktivet på att det gäller att utredningen kan ”prioritera förändringar av de lagstiftningar som kan ge de största och mest kostnadseffektiva utsläppsminskningarna.”

Det efterfrågas också att regelverk ska förändras för att ge kommuner fler efterfrågade verktyg för att arbeta med klimatmålen. Enligt Altingets uppgifter är bland annat plan- och bygglagen en av kandidaterna som lyfts fram.

Ett område är dock undantaget, nämligen skattelagstiftningen. Detta eftersom en översyn redan utlovats, samtidigt som en grön skatteväxling också ska genomföras.

Läs utredningsdirektiven här


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00