Sekretesshinder i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Fusket och kriminaliteten är utbrett i byggbranschen. Men myndigheterna som har i uppdrag att utföra kontrollerna kan i vissa fall inte dela information med varandra. ”Det är en nyckelfråga att sekretessfrågorna löses ut”, säger tidigare bostadsministern Stefan Attefall.

Byggbranschen har omfattande problem med oseriösa och i vissa fall kriminella företag.
Byggbranschen har omfattande problem med oseriösa och i vissa fall kriminella företag.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Fusket inom byggbranschen är ett stort problem. För att råda bot på det tillsatte byggbranschen för ett par år sedan den så kallade Byggmarknadskommissionen som har haft till uppgift att undersöka problemen och komma med förslag på åtgärder.

Arbetet har letts av den tidigare bostadsminister Stefan Attefall och kommissionen presenterade i veckan en rad förslag på att komma åt problemen. Det handlar om allt från ny lagstiftning mot arbetskraftsexploatering och transparenta kollektivavtalsvillkor till krav på elektroniska personalliggare och stramare regler för att kunna nyttja ROT-avdraget.

– Generellt så krävs det ett batteri av åtgärder för alla måste samverka och dra åt samma håll och ingen får smita undan sitt ansvar, säger Stefan Attefall till Altinget.

Sekretess

Samtidigt är det ett av kommissionens förslag som han framhåller som särskilt viktigt.

Stefan Attefall.
Stefan Attefall. Foto: Rickard L. Eriksson/New Art Production
– En nyckelfråga är att sekretessfrågorna löses ut mellan myndigheter så att de kan utföra kontroll, samverka och hitta mönster mer systematiskt. Det är en grundbult för att det andra ska fungera, säger han.

När kommissionen presenterade sin rapport deltog också flera generaldirektörer från de myndigheter som arbetar med att stoppa kriminaliteten. Även de är inne på samma spår.

– Det är inte en aktör som kan lösa det. Vi kommer inte som myndighet kunna tillsyna bort det här, säger Erna Zelmin-Ekenhem, gd på Arbetsmiljöverket.

– Det vi vet kan vi inte dela med andra. Kontrollerna blir ineffektiva, säger Katrin Westling Palm, gd på Skatteverket.

Lång process

Men att sekretessen sätter krokben i jakten på de kriminella är egentligen ingen nyhet. Flera utredningar har pekat på det tidigare. Bara sedan 2015 har sex statliga utredningar och två bokstavsutredningar berört frågan. Mikael Sjöbergs utredning i januari 2021 kom fram till att regeringen ”skyndsamt” borde tillsätta ytterligare en utredning. Och i juni 2021 riktade riksdagen ett tillkännagivande till regeringen.

Kommissionens ledamöter

Stefan Attefall, ordförande, tidigare bostadsminister

Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör

Marie Thelander Dellhag, vd MKB (Malmö Kommunala Bostadsföretag)

Anders Ferbe, tidigare förbundsordförande IF Metall

Svante Hagman, konsult

Susanna Ribrant, arbetsrättsjurist, Peab

Trots att problemet är välkänt har det alltså ändå tagit tid. Men i augusti 2021 tillsatte regeringen en bokstavsutredning som ska titta på frågan igen. Men den här gången ligger det i uppdraget att också föreslå författningsändringar. Utredningen ska delredovisas redan den 31 januari och slutredovisas senast den 30 juni i år.

”Förvånad"

Stefan Attefall är förvånad över att det tagit sådan tid men hoppas att frågan nu kan lösas. Byggmarknadskommissionen har lagt fram ett eget förslag.

– Vi har lagt fram ett konkret förslag att man ska koppla ihop det på samma sätt som de sekretessbrytande bestämmelserna som man kan ha för grov organiserad brottslighet eller gängkriminalitet, säger han och fortsätter:

– Om regeringen har pekat ut ett antal myndigheter som har i uppdrag att samverka kring att bekämpa arbetslivskriminalitet så ska de ha en motsvarande paragraf. Det borde vara en juridiskt rimlig åtgärd och inte inte innebära något större integritetsingrepp.

Nämnda personer

Stefan Attefall

Landshövding i Uppsala
Fil. kand i statsvetenskap och nationalekonomi

Erna Zelmin

Tidigare Generaldirektör Arbetsmiljöverket
Jur. kand (Stockholms uni., 1983)

Katrin Westling Palm

Generaldirektör Skatteverket
fil. kand. i förvaltning (Umeå uni. 1985)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00