SD vill återinföra friluftsdagar i skolan

FRILUFTSLIV. Sverigedemokraterna uppger i en undersökning att de vill införa friluftsdagar i läroplanen i grundskolan.

Foto: Riksdagen
Josefin Lingström

I en undersökning gjord av Svenskt Friluftsliv fick riksdagspartierna svara på frågor om hur de ställer sig till friluftsdagar inom grundskolan. Alla riksdagspartier är ense om att friluftsdagar är viktiga, men partiernas åsikter kring hur många och vilka friluftsdagar som ska finnas delar sig. I läroplanen för idrott i grundskolan står det redan att elever ska ges möjligheten att “genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer”.

Svalt intresse att reglera

I undersökningen uppger Socialdemokraterna att läroplanen täcker upp behovet av friluftsliv och bör därför inte regleras. Allianspartierna uppger att det är upp till skolan att bestämma om friluftsdagarna ska finnas. Vänsterpartiet trycker dessutom på vikten av att dessa dagar inte ska medföra extra kostnader för eleverna och ett deltagande på lika villkor. De partier som tycker att en reglering av antalet friluftsdagar kan vara nödvändig, är Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Ska få barn att röra på sig

Miljöpartiet anser att det kan vara av värde, men har inte lika formulerade förslag som Sverigedemokraterna. I en kommittémotion skriver de att de vill utreda möjligheterna att återinföra reglerade friluftsdagar i läroplaner.

– Som vi förstått, så fungerade det bra tidigare, säger Angelika Bengtsson, som är en av de bakom motionen, till Altinget.

SD vill även ge Skolverket i uppdrag att utreda hur dessa reglerade friluftsdagar ska implementeras.

– Att i tidig ålder vara ute i naturen har positiv inverkan på andra delar av skolan. Det blir allt viktigare när barnen blir mer stillasittande nu än förut, säger Angelika Bengtsson.

Friluftsliv som en del av vården

Sverigedemokraterna vill även ge Svenskt Friluftsliv i uppdrag att införa verksamheten i fler sektorer som exempelvis vården.

– Vi vill se en grön omsorg. Att vara i naturen i till exempel rehabiliteringen, för att minska medicineringen, säger Angelika Bengtsson.

Exakt hur det ska regleras eller hur många dagar per läsår som ska vara friluftsdagar, kan partiet i dagsläget inte svara på.

 

 

Nämnda personer

Angelika Bengtsson

Tjänstledig riksdagsledamot (SD)
Dansare (Kungliga svenska balettskolan 2009)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024