Så tycker branschen om regeringens budget

Brist på faktiska reformer och kritik mot avveckling av investeringsstöd för hyresrätter och energieffektivisering är några av branschens reaktioner på regeringens budget. ”Vi har ett stort behov av fler bostäder, som vi inte ser några åtgärder för”, säger Stina Olén, vd, Studentbostadsföretagen. 

Regeringen får kritik för att inte satsa på bostadsreformer i den nya budgeten som finansminister Elisabeth Svantesson presenterade under tisdagen. 
Regeringen får kritik för att inte satsa på bostadsreformer i den nya budgeten som finansminister Elisabeth Svantesson presenterade under tisdagen. Foto: Pontus Lundahl / TT
Louise Carlsson-Örning

Att regeringens budget för 2023 skulle vara stram var väntat. För branschen var det inte heller oväntat att det inte tillkommer några omfattande bostadspolitiska satsningar.

Startlånet till förstagångsköpare till exempel som har utretts nu. Det är något som inte finns med. Man har inte heller aviserat höjt bolånetak som skulle kunna vara en åtgärd för att främja det ägda boendet. Eller sänkningen av ISK-skatten som finns med i Tidöavtalet.

Anna Broman
Bostadspolitisk expert på Byggföretagen
Men flera är kritiska till

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00