Debatt

S: Varför står inte SD på demokratins sida?

Alla välkomnar Polens resa tillbaka mot demokrati och rättssäkerhet. Alla förutom Sverigedemokraterna. Partiet är nu svaret skyldiga – varför står ni inte på demokratins sida? Det skriver Matilda Ernkrans (S), vice ordförande i EU-nämnden. 

”EU-samarbetet vilar på ett antal grundläggande demokratiska värderingar och områden som varje medlemsland skriver under och ska leverera på”, skriver debattören. 
”EU-samarbetet vilar på ett antal grundläggande demokratiska värderingar och områden som varje medlemsland skriver under och ska leverera på”, skriver debattören. Foto: Jessica Gow/TT, Anders Wiklund/ TT,
Matilda Ernkrans
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Med anledning av det stundande valet till EU-parlamentet, där Sverigedemokraterna samarbetar med det polska nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa, ställer jag mig frågan om Sverigedemokraterna egentligen någonsin har bekymrat sig över de auktoritära partiernas nedmontering av rättsstaten i Polen. Varför står inte SD på demokratins sida? 

Alla välkomnar Polens vändning – förutom SD

Polen stärker i detta nu sin rättsstat och gör en demokratisk resa som alla välkomnar. Alla utom Sverigedemokraterna. 

EU-samarbetet vilar på ett antal grundläggande demokratiska värderingar och områden som varje medlemsland skriver under och ska leverera på. Vi ska vara en union där vi kan lita på varandra och där vi kan vara trygga med att våra EU-medel används till rätt saker. Det handlar också om att man som EU-medborgare ska kunna vara trygg i att myndigheter agerar rättssäkert och korrekt. Ett av de länder i EU som inte upprätthållit rättsstatens principer är Polen – fram tills nu. Polen stärker i detta nu sin rättsstat och gör en demokratisk resa som alla välkomnar. Alla utom Sverigedemokraterna. 

Polen har under åtta år styrts av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa och under denna tid har demokratin monterats ned, bit för bit. Detta av ett parti som sitter i samma partigrupp som Sverigedemokraterna i Europaparlamentet. Efter det senaste valet fick Polen en ny regering som leds av Donald Tusk, partiledare för Liberalkonservativa Medborgarplattformen och som tillsammans med medborgarkoalitionen fick 54 procent av väljarnas röster. Detta centerblock vill bland annat reparera Polens sargade relation till EU och återupprätta landet som en fullvärdig demokrati. 

Riktade hård kritik 

I riksdagens utrikespolitiska debatt för ett par veckor sedan, valde den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Markus Wiechel att rikta hård kritik mot den nyvalda polska regeringen i riksdagens kammare. Wiechel framförde i talarstolen att regeringsskiftet i Polen hotar den polska befolkningens friheter. 

Wiechel påstod att den nytillträdde premiärministern Donald Tusk ”gör sitt yttersta för att eliminera kritiska medier genom att använda regeringsmakten”. Det SD ger uttryck för är en verklighetsbeskrivning som ligger väldigt långt ifrån hur resterande omvärld tolkar det som nu händer i Polen. I stället gör sig Wiechel till talesperson för det polska partiet Lag och rättvisa som har gjort allt i sin makt för att underminera valresultatet i Polen.

Är svaret skyldiga 

Med anledning av det stundande valet till EU-parlamentet, där Sverigedemokraterna samarbetar med Lag och rättvisa, måste man ställa sig frågan om Sverigedemokraterna egentligen någonsin har bekymrat sig över de auktoritära partiernas nedmontering av rättsstaten i Polen. Sverigedemokraterna är svaret skyldiga – varför står man inte på demokratins sida?

Jag och Socialdemokraterna välkomnar regeringsskiftet i Polen och menar att det kommer, korrekt hanterat, att stärka den demokratiska utvecklingen i Polen. Det hade varit klädsamt om Sverigedemokraterna gjorde detsamma. 

Nämnda personer

Donald Tusk

Premiärminister Polen, partiledare Medborgarplattformen
Master i historia (Uniwersytet Gdański, 1980)

Markus Wiechel

Riksdagsledamot (SD)
Studier i statsvetenskap och vid socionomprogrammet (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00