S-regeringen ville skärpa kontroller vid fastighetsaffärer – nu ändras direktivet

En skärpning av kontrollen vid köp av fastigheter har utretts sedan förra sommaren med syfte att stoppa oseriösa aktörer i branschen. Nu ger regeringen utredningen i uppdrag att titta på om en skärpning är nödvändig och om fördelarna verkligen överväger nackdelarna.

Regeringen ger den pågående utredningen om att återinföra en förhandsprövning vid fastighetsköp nya direktiv.
Regeringen ger den pågående utredningen om att återinföra en förhandsprövning vid fastighetsköp nya direktiv.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Louise Carlsson-Örning

Förra året gav den föregående regeringen en utredare i uppdrag att se över hur kontrollen vid överlåtelser av fastigheter kan skärpas. 

Syftet med utredningen (2022:93) var att stoppa ombildningar trots att hyresgästerna motsätter sig, att göra det svårare för hyresvärdar att missköta fastigheter och att hindra att fastighetsmarknaden utnyttjas för brott. Utredaren skulle lämna ett färdigt förslag på hur en lagstiftning om förhandsprövning av fastighetsköp skulle se ut. 

– En hyresvärd som gjort sig känd för att missköta sina befintliga hyresfastigheter kan i dag fritt förvärva fler och fler. Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten. Detta vill regeringen ändra på, sa dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) enligt ett pressmeddelande. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00