Inga extra förmåner för riksinternaten

BIDRAG. Riksdagen har beslut att stoppa de särskilda bidragen till de tre riksinternaten. Det blir samtidigt förbjudet för internaten att ta ut avgifter från eleverna för utbildning. 

 Dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (FP) inledde arbetet för att stoppa de särskilda bidragen till riksinternaten.
 Dåvarande utbildningsministern Jan Björklund (FP) inledde arbetet för att stoppa de särskilda bidragen till riksinternaten.
Mattias Croneborg

Flera fall av kränkning och pennalism har lett till att internatskolorna i allmänhet och Lundsberg i synnerhet varit följetonger i medierna de senaste åren. Internaten har en särlagstiftning. De får pengar dels från specifika statsbidrag, dels från skolavgifter, vilket för andra skolor är förbjudet.

Den förra regeringen inledde ett lagstiftningsarbete för att stoppa detta. Den sittande regeringen tog upp tråden och skickade en proposition till riksdagen strax före jul. Nu ställer sig en bred utskottsmajoritet bakom förslaget. Endast Sverigedemokraterna har en annan åsikt i frågan.

– Jag är glad att det finns en så bred förankring i kammaren i denna fråga, sade Aida Hadzialic, gymnasieminister (S), i debatten inför beslutet.

Pengarna stryps från två håll

Statsbidragen som i dag uppgår till runt 70 000 kronor per elev och år ska fasas ut för att försvinna helt 2019. Bidragen har gått till de tre riksinternaten Lundsberg, Grenna och Sigtuna.

I och med riksdagsbeslutet blir det också förbjudet för skolorna att ta ut avgifter från eleverna för utbildning. Däremot kommer det fortfarande vara möjligt att ta ut avgifter för själva internatet.

Enligt regeringens bedömningar blir det ett hårt ekonomiskt bakslag för internatskolorna. Men likvärdighet i skolan och slopad särställning är viktiga principer för svensk skola, resonerar både regeringen och majoriteten i utbildningsutskottet.

Har levt ut sin roll

Riksdagen konstaterar också att riksinternaten spelat ut sin roll. Anledningen till att de får speciella statsbidrag har varit för att underlätta för utlandssvenska barn att gå i skola i Sverige. Men trots att utlandssvenskar blir allt fler är det allt färre som vill ha sina barn på de tre riksinternaten. Riksdagen konstaterar också att det finns andra internat som tar emot utlandssvenskars barn utan att vare sig ta ut elevavgifter eller erhålla speciella statsbidrag.

Skolan i Grenna räds att det kan bli ökad segregering i internatskolorna då avgifterna för inackordering kommer att stiga kraftigt, vilket kommer att stänga ute mindre bemedlade familjer. Även Sverigedemokraterna är inne på samma linje och har reserverat sig mot utskottsmajoritetens förslag.

Översyn väntas 

Regeringen har påpekat att det inte ska vara möjligt att skyffla över avgifter som härrör från utbildning till avgifter för internatet. Regeringen kommer därför att göra en översyn om vad som händer och utgångspunkten är att avgifterna ska vara skäliga.

Dokumentation

Riksinternaten

Lundsbergs skola är belägen ett tiotal kilometer norr om Kristinehamn, i Storfors kommun. Tidigare elever är bland andra affärsmannen och före detta politkern Ian Wachtmeister, Prins Bertil och skådespelaren Johan Rabaeus.

Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket (SSHL) är för högstadiet och gymnasiet. Tidigare elever är  bland andra Sveriges konung Carl XVI Gustaf och före detta statsminister Olof Palme.

Grennaskolan i Gränna har gymnasium och högstadium. Tidigare elever är bland andra före detta riksbankschefen och chefen för Svenskt Näringsliv Urban Bäckström samt kocken och krögaren Ulf Wagner.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00