Riksbanken får hård kritik av internationella experter

PENNINGPOLITIK. Låg trovärdighet, bristande kommunikation, internt bråk och för stor tilltro till ekonomiska modeller. Kritiken mot riksbanksledningen är omfattande. Nu ska riksdagen se över riksbankslagen.

Lord Mervyn King presenterar en utvärdering av Riksbankens penningpolitik. 
Lord Mervyn King presenterar en utvärdering av Riksbankens penningpolitik. Foto: Bild: Riksdagen
Mattias Croneborg

Finansutskottet har utvärderat Riksbankens penningpolitik under åren 2010–2015. Till sin hjälp har utskottet tagit två världsledande experter på penningpolitik: Bank of Englands tidigare chef Lord Mervyn King och professor Marvin

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSRAPPORT

Vad händer nu?

Riksbanken är en myndighet som sorterar under riksdagen. Det innebär att beredningsarbetet sker inom riksdagens organ och inte inom regeringen. Utvärderingen kommer att skickas ut på remiss i vanlig ordning. Därefter, i maj, kommer finansutskottet hålla en öppen öppen utfrågning i ämnet.  

Kings och Goodfriend rekommendationer

  • Riksdagen bör, på finansministerns rekommendation, både definiera och siffersätta inflationsmålet, samt ge mandat till Riksbankens direktion att uppnå detta mål.
  • I det uppdrag som riksdagen ska ålägga Riksbanken bör fastställas att Riksbankens penningpolitiska mål ska vara att upprätthålla prisstabilitet, så som detta definieras genom inflationsmålet, med hänsyn tagen till den långsiktiga hållbarheten hos banan för produktionens nivå och sammansättning, samt dess implikationer för inflationen.
  • Riksbanken bör ompröva sina metoder för att ta fram prognoser för både världsekonomin och räntorna i omvärlden.
  • Riksbanken bör genomföra och offentliggöra 1) en utvärdering av sina erfarenheter av publiceringen av en framtida reporäntebana och 2) en analys av de stora avvikelserna mellan marknadens förväntningar och Riksbankens publicerade prognoser under den period som omfattas av denna utvärdering.
  • Riksbanken bör rutinmässigt presentera en analys i sina penningpolitiska rapporter av varför det enligt Riksbankens uppfattning finns en skillnad mellan dess publicerade reporäntebana och marknadens förväntade reporäntebana, samt vilka implikationer Riksbanken tror att denna skillnad har för utformningen av penningpolitiken.
  • Riksbankslagen bör ändras för att göra klart att valet av växelkursregim är en fråga för regeringen och att uppdraget att uppnå inflationsmålet gäller med förbehåll för att regeringen beslutar att växelkursen bör flyta fritt.
  • Regeringen bör utan vidare dröjsmål se till att Finansinspektionen får de rättsliga befogenheter och makrotillsynsverktyg som är lämpliga för dess uppdrag att främja finansiell stabilitet.
  • Riksbanken och Finansinspektionen bör inrätta en gemensam kommitté för makrotillsyn som träffas en gång i kvartalet för att diskutera användandet av de viktigaste makrotillsynsverktygen.
  • Riksbankslagen bör ändras för att förtydliga Riksbankens roll när det gäller att värna finansiell stabilitet.
  • År 2020 bör regeringen ge en mindre grupp experter i uppdrag att granska ansvarsfördelningen när det gäller makrotillsynen mellan Finansinspektionen och Riksbanken.
  • Riksdagens finansutskott bör hålla tre utfrågningar om året med Riksbankens direktion efter publiceringen av de penningpolitiska rapporterna.
  • Ambitionen bör vara att det penningpolitiska protokollet ska redogöra för de olika ståndpunkter som har förts fram under mötet och inte för respektive ledamots formella presentationer.
  • Riksbanken bör komplettera det nuvarande penningpolitiska protokollet med protokoll från beredningsmöten. 
  • Direktionen bör stöpas om till ett penningpolitiskt råd och bestå av tre verkställande ledamöter av Riksbanken, riksbankschefen och två vice riksbankschefer med ansvar för penningpolitik respektive finansiell stabilitet, samt tre icke verkställande ledamöter.
  • Riksdagens finansutskott bör ge riksbanksfullmäktige i uppdrag att lägga fram rekommendationer om ändringar i riksbankslagen.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00