Debatt

Replik: Sverigedemokraterna har fel – utländska Influenser berikar städernas arkitektur

Genomtänkta kommunala arkitekturprogram bör välkomnas, men vi riskerar att hamna fel om vi tror att stil och inspirationsförbud är vägen att gå för att skapa vackra städer. Det skriver Alexandra Hagen, vd White arkitekter, i en replik. 

Stockholms stadshus hade inte varit vad det är i dag om inte arkitekten Ragnar Östberg tillåtits hämta inspiration från utlandet, menar debattören.
Stockholms stadshus hade inte varit vad det är i dag om inte arkitekten Ragnar Östberg tillåtits hämta inspiration från utlandet, menar debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Alexandra Hagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Utformningen av våra gemensamma miljöer och därmed arkitekturen debatteras mer nu än på mycket länge. Nu senast genom Sverigedemokraternas inlägg att vi bör främja lokal tradition, säga nej till österländsk arkitektur och att detta kan regleras i kommunernas arkitekturprogram.

Ogenomtänkt inspirationsförbud

Att införa arkitekturprogram är ofta ett bra sätt för en kommun att styra utformningen av en stad i vid mening. Ett väl utformat program tar upp tillgänglighet, transporter, tillgång till grönområden samt hur utformningen av byggnaderna samspelar med befintlig bebyggelse. Det är positivt att det finns ett starkt stöd för försköning av våra städer, särskilt som det är skönhet och funktion i samverkan som gör att vi trivs på en plats. Jag välkomnar därför debatten om att mer vikt måste läggas vid att våra städer ska vara vackra.

Läs också

Men innan man gör ställningstaganden rörande utformningen bör man fundera över konsekvenserna av att som artikelförfattarna säga nej till österländsk arkitektur. Skulle vi säga nej till arkitektur som är formad av internationella influenser skulle inte mycket av våra stadskärnor finnas kvar. Arkitekturen är en konstform som ständigt hämtat influenser från andra kulturer. Stora delar av både Stockholms och Göteborgs historiska innerstäder är byggda med influenser från österländsk, europeisk men också amerikansk arkitektur.

Skulle vi säga nej till arkitektur som är formad av internationella influenser skulle inte mycket av våra stadskärnor finnas kvar.

Genomtänkta kommunala arkitekturprogram bör välkomnas, men vi riskerar att hamna fel om vi tror att stil och inspirationsförbud är vägen att gå för att skapa vackra städer. För rent svensk arkitektur är tämligen ovanligt. Det är klart att vi har framstående arkitektur i Sverige, men den är inte nödvändigtvis baserad på inhemska traditioner. Arkitektur är mer ofta än sällan gränsöverskridande, i ständig utveckling, med influenser från när och fjärran.

”Historielöst” av Sverigedemokraterna

För vad hade hänt om Ragnar Östberg haft sådana kraftiga begränsningar när han ritade Stockholms stadshus som inspirerats av Dogepalatset i Venedig vars formgivning är tydligt influerat av arabiska och kinesiska förebilder? Eller skulle man ha förbjudit jugendstilen under 1910-talet med sina tydliga japanska inslag, eller 1600-tals bebyggelsen i Gamla stan som bär tydliga spår av byggnationen i de tyska Hansastäderna.

Att inte tillåta inslag från andra delar av världen hade gjort att den pittoreska gul- och vitmålade trähusbebyggelsen hade varit fortsatt grå och omålad så som fiskarhus i Sverige var för några hundra år sedan. Våra ljusa herrgårdar och trähus hämtar sin inspiration från stenslotten i södra Europa, med franska Versailles som den största förebilden. Vår mycket älskade snickarglädje i Bohuslän har dessutom inspirerats av såväl hus i schweizerstil som jugendperiodens sirliga utsmyckningar.

Engagemang för våra gemensamma miljöer är viktigt, och att hänvisa till traditioner och arkitekturhistoria har klara poänger. Men att då missa att de flesta omtyckta stadsmiljöer har sina rötter utanför landets gränser är ett tecken på historielöshet.

Läs tidigare inlägg i debatten

SD: Därför säger vi nej till österländsk arkitektur

En diskussion om arkitektur måste kunna föras på nationell nivå. Det kan exempelvis gälla önskemål om att österländsk arkitektur inte passar i Sverige eller att modernistisk arkitektur inte ska köra över lokal tradition. Det skriver Mikael Eskilandersson (SD) och Alexander Christiansson (SD).

Nämnda personer

Mikael Eskilandersson

Riksdagsledamot (SD), vice ordförande i civilutskottet, civilpolitisk talesperson
Studier i juridik (Uppsala uni.)

Alexander Christiansson

Riksdagsledamot (SD), kulturpolitisk talesperson och talesperson i småföretagarfrågor

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00