Analys av 
Anders Gustafsson

Remissvaren på mediestödsutredningen visar på paralleller till demokrativillkoren

I dag fredag är sista dagen för remissvar på Mats Svegfors mediestödsutredning. Det är slående hur mycket de principiella invändningarna från tunga instanser påminner om dem som anförs mot de föreslagna demokrativillkoren för stöd till civilsamhället. Och att den långsiktiga finansieringen är avgörande i båda fallen.

Det var den 27 juni som utredare Mats Svegfors överlämnade sin promemoria till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). 
Det var den 27 juni som utredare Mats Svegfors överlämnade sin promemoria till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S). Foto: Marko Säävälä/TT
Anders Gustafsson

Ta remissvaret från Publicistklubben som exempel. I promemorian Ett hållbart mediestöd för hela landet (DS 2022:14) föreslår Mats Svegfors bland annat att stöd inte får ges till medier ”vars publicistiska verksamhet står i strid med grunderna för det demokratiska styrelseskicket”.

Publicistklubben skriver: ”Enligt vår uppfattning är det direkt olämpligt och olyckligt att en myndighet ska avgöra vad som är sant och relevant och gagna samhället. Där vågar vi påstå att det är en omöjlighet att det kan ske ’objektivt’ och utan politiska värderingar.”

I båda fallen vill staten gynna en mångfald av aktörer; samtidigt gör pengarna samma aktörer beroende av staten.

Altinget logoCivilsamhälle
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget civilsamhälle får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00