Regeringen vill kraftigt öka återvandringen

Regeringen tillsätter en utredning med uppdrag att lämna förslag för en kraftigt ökad återvandring där den som får stöd också fråntas rätten att vistas i Sverige. Det meddelar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff tillsammans med företrädarna för de övriga Tidöpartierna.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Mauricio Rojas (L), Ludvig Aspling (SD) och Ingemar Kihlström (KD).
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) tillsammans med Mauricio Rojas (L), Ludvig Aspling (SD) och Ingemar Kihlström (KD).Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda Olsson

På en pressträff på torsdagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna att de tillsätter en utredning för en kraftigt ökad återvandring.

– Det kan gälla personer som har flytt sitt hemland för att till exempel komma undan krig men där situationen i landet har blivit bättre och man vill återvandra, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vid pressträffen.

Utredningen är en del av Tidöavtalets omfattande migrationspolitiska förslag och ska särskilt fokusera på hur personer som levt i Sverige men som ”inte integrerats i det svenska samhället i termer av egenförsörjning, språk eller andra kulturella faktorer”. 

– Vi har ett väldigt stort utanförskap i Sverige bland personer som lever här lagligt och som befinner sig här fysiskt men som på många sätt kulturellt befinner sig någon helt annanstans, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson Ludvig Aspling.

Informationsinsatser skulle bland annat kunna riktas till specifika grupper, som somalier, säger migrationsministern. 

Kan förlora rätten att stanna

Utredningen ska bland annat göra en översyn av incitamenten för återvandringen. Stöd kan i dag sökas för hemresa och ett kontantstöd på max 40 000 kronor per familj. Den som får stöd för återvandring ska också förlora rätten att vistas i Sverige, enligt de förslag som utredaren ska lägga fram till regeringen senast den 1 augusti 2024.

Det stöd som erbjuds i dag är begränsat och utnyttjas av ett fåtal personer.

Maria Malmer Stenergard
(M), migrationsminister

Migrationsministern kan på pressträffen inte ge någon siffra på hur många som frivilligt kan tänka sig att återvandra. Endast två personer ska enligt ministern ha beviljats stöd för återvandring under förra året. 

– Återvandring har varit en synnerligen oprioriterad fråga i svensk politik under många år och det stöd som erbjuds i dag är begränsat och utnyttjas av ett fåtal personer, säger Malmer Stenergard.

Utredaren, som ännu inte presenterats, ska även göra en internationell utblick med Danmark som utpekat exempel.  

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Migrationsminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00