Regeringen fortsätter hålla skolorna öppna

CORONABESLUT. Sveriges förskolor och skolor ska fortsatt hållas öppna, meddelade inrikesminister Mikael Damberg (S) och utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på fredagskvällen. Men för landets skidorter ser det ut att vänta beska besked på måndag.

– I dagsläget är det inte aktuellt att stänga förskolan eller grundskolan i Sverige.

Det säger utbildningsminister Anna Ekström (S) vid en pressträff på fredag kväll tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, MSB:s generaldirektör Dan Eliasson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Jag vill nämna att flera av myndigheterna påtalade vikten av att inte stänga skolor. Men vi förbereder oss naturligtvis för ett värre läge, säger inrikesminister Mikael Damberg och fortsätter:

– Det är viktigt att inse att hur vi som enskilda agerar nu i helgen och den kommande veckan – det kommer att avgöra hur sjukdomen sprider sig.

Tolv samhällsviktiga sektorer

I det fall att skolor och förskolor stängs längre fram, så har regeringen nu fattat beslut om en förordning om vilka sektorer som är samhällsviktig verksamhet.

– Samhället måste fungera även om läget blir värre, säger Anna Ekström och räknar upp de tolv sektorerna:

– Energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälsa och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, socialförsäkringar, skydd och säkerhet och transporter.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap får mandat för tillämpningen av förordningen. Det vill säga att mejsla ut vilkas barn det är som faktiskt skulle ha rätt till barnomsorg och grundskola vid en allmän stängning.

– Det finns stora risker i en stängning av förskolor och skolor, även med den här sortens undantag. Arbetsgivarnas bedömningar kommer att ha stor betydelse, vi har bland annat fört samtal med Svenskt näringsliv om detta, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson som framhåller att MSB är en av de myndigheter som argumenterat för att skolorna fortsatt ska hållas öppna.

– Det är en stor och väldigt omfattande process att stänga förskolor och skolor. Det omfattar 1,5 miljon barn och det är ett svårt regelverk att tillämpa. En sådan övning innebär en enorm påfrestning för samhället.

"Vi kommer lita på arbetsgivarna"

Om ett barn ska ha en förälder med ett arbete som anses samhällskritiskt för att få fortsätta i förskolan eller skolan, vid en eventuell stängning, eller båda – det är inte hugget i sten.

– Vi kommer inte kunna sitta på central nivå och ge detaljerade anvisningar för hur det här ska fungera. Vi kommer att lita väldigt mycket på arbetsgivarna, om det kommer att bli ett faktum, säger Dan Eliasson.

Vad gäller de barn som exempelvis har en utsatt social situation och därför är i behov av skola eller förskola, där kommer kommunen ha ansvaret för att säkra omsorgen, enligt Anna Ekström.

Regeringen har även beslutat om att ge Skolverket mandat att inte bara kunna skjuta fram nationella prov, utan även att helt eller delvis ställa in nationella prov.

Besk medicin väntar skidorterna

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att en stängning av grundskolor och skolor skulle i dagens situation inte påtagligt skulle medföra skillnader i risker och spridning av coronaviruset.

Den sektor som däremot kan förvänta sig riktlinjer och inskränkningar inom kort är fjällturismen.

– Det innebär stora risker för smittspridning när folk rör sig från stockholmsområdet upp till fjällen och så vidare. Det kommer att komma stöd och anvisningar för hur vi ska hantera fjällturismen för att inte få samma situation som i Italien. Vi behöver inskränka riskmiljöerna, liftar, köer, after ski, restaurangbesök. Vi kommer att återkomma om det efter måndagens överläggningar, säger han.

Om krogar som inte lyssnar

Begränsningen av allmänna sammankomster på 500 personer fungerar överlag väl, enligt den information Folkhälsomyndigheten får. Undantaget är många pubar och krogar som inte riktigt förstått budskapet om vikten av att minska smittspridningen, enligt Carlson.

– Vi tänker inte stillatigande se på när man inte förstått att hantera den här situationer på barer och så vidare, säger han.

Forrige artikel Coronavirus gör att uteserveringar öppnar tidigare Coronavirus gör att uteserveringar öppnar tidigare Næste artikel Överblick: Forskare sågar regeringens krispaket och Swedbank får hård kritik Överblick: Forskare sågar regeringens krispaket och Swedbank får hård kritik