Politisk osäkerhet i Spanien: Riskerar ta udden av det ”gyllene EU-ordförandeskapet”

Det skulle bli ordförandeskapet som knyter ihop säcken i en rad lagstiftningsärenden innan EU-valet – nu riskerar Spanien i stället att helt upptas av politiskt kaos på hemmaplan. Konsekvenserna på EU-nivå av regeringssituationen lär dock bli större för Spanien än för EU, enligt experter.

Det spanska ordförandeskapet var tänkt att höja landets profil inom EU – nu riskerar premiärminister Pedro Sánchez istället att de kommande månaderna behöva lägga allt fokus på att bilda en ny regering. 
Det spanska ordförandeskapet var tänkt att höja landets profil inom EU – nu riskerar premiärminister Pedro Sánchez istället att de kommande månaderna behöva lägga allt fokus på att bilda en ny regering. Foto: Europeiska unionens råd
Charlotta Asplund Catot

Den första juli lämnade Sverige över stafettpinnen för EU-ordförandeskapet till Spanien. Under sex månader, fram till årsskiftet, är det spanjorerna som håller i ordförandeklubban i ministerrådet, eller Europeiska unionens råd som det officiellt heter.

Ordförandeskapet är det näst sista innan EU-valet i juni 2024 och anses vara det sista riktigt operationella innan lagstiftningssystemet i början av nästa år stannar upp inför valet. Med runt 120 pågående lagstiftningsärenden har förväntningarna varit stora på Spanien att ro i land en betydande del EU-lagstiftning.

Men när Spaniens premiärminister, socialisten Pedro Sánchez, bara veckor innan ordförandeskapet skulle kicka igång utlyste nyval efter att hans parti gjort dåligt ifrån sig i lokal- och regionalvalen i maj, ställdes allt på ända.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00