Politisk osäkerhet i Spanien: Riskerar ta udden av det ”gyllene EU-ordförandeskapet”
Det skulle bli ordförandeskapet som knyter ihop säcken i en rad lagstiftningsärenden innan EU-valet – nu riskerar Spanien i stället att helt upptas av politiskt kaos på hemmaplan. Konsekvenserna på EU-nivå av regeringssituationen lär dock bli större för Spanien än för EU, enligt experter.


Charlotta Asplund Catot
Redaktör Altinget EUDen första juli lämnade Sverige över stafettpinnen för EU-ordförandeskapet till Spanien. Under sex månader, fram till årsskiftet, är det spanjorerna som håller i ordförandeklubban i ministerrådet, eller Europeiska unionens råd som det officiellt heter.
Ordförandeskapet är det näst sista innan EU-valet i juni 2024 och anses vara det sista riktigt operationella innan lagstiftningssystemet i början av nästa år stannar upp inför valet. Med runt 120 pågående lagstiftningsärenden har förväntningarna varit stora på Spanien att ro i land en betydande del EU-lagstiftning.
Men när Spaniens premiärminister, socialisten Pedro Sánchez, bara veckor innan ordförandeskapet skulle kicka igång utlyste nyval efter att hans parti gjort dåligt ifrån sig i lokal- och regionalvalen i maj, ställdes allt på ända.