Personkryss stuvade om för alla utom SD

Tolv av de 349 ledamöterna i riksdagen har kommit in med hjälp av personkryss, visar en genomgång som Altinget/Rikspolitiken har gjort. Men en av dem är tveksam till om han ska ta uppdraget.

Maria
Weimer (FP) är en av de tolv som tog sig in i riksdagen med personkryss.
Maria Weimer (FP) är en av de tolv som tog sig in i riksdagen med personkryss.
Kristina Gauthier Reberg

Att kristdemokraten Andreas Carlson kryssades förbi avgående ministrarna Maria Larsson och Stefan Attefall bland KD-väljarna i Jönköpings län har fått en hel del uppmärksamhet.

Men i alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har väljarna personkryssat in ledamöter som partierna inte har satt tillräckligt högt på valsedlarna.

I Södermanland satte 5,05 procent av Miljöpartiets väljare ett kryss på Marco Venegas, 51-årig socialarbetare från Nyköping. Det räckte för att han skulle knipa det enda MP-mandatet i Södermanland och peta ut partiets gruppledare Gunvor G Ericson ur riksdagen.

Också i Jönköpings län hade Miljöpartiets väljare andra preferenser än partiet. Gröna Studenters språkrör Emma Hult, 26, kryssades in på MP-mandatet i Södermanland från fjärdeplats på valsedeln. Hon fick ett kryss av 7,18 procent av MP-väljarna i valkretsen och slog ut riksdagledamoten Kew Nordqvist, receptionisten Christina Karlsson och kommunikatör Jens Mattsson. Ingen av de tre kom upp i 5 procents personkryss.

Centerväljarna i Skåne läns södra valkrets såg till att agronomen Kristina Yngwe, rådgivare på Hushållningssällskapet, kom in i riksdagen. Hon kryssades av 11,87 procent av C-väljarna i valkretsen och knep mandatet från organisationsutvecklare Mattias Andersson som stod överst på valsedeln.

I kommunalvalet blev det ett jätteras för Vänsterpartiet i Fagersta. Från egen majoritet i kommunfullmäktige med 20 platser av 35 halkade V ner till 11 fullmäktigeplatser. Vänsterpartiets väljare i Västmanland vill i stället se Fagerstas kommunalråd Stig Henriksson i riksdagen. Han personkryssades av 8,57 procent av dem (av hela 19,49 procent i Fagersta) och slog därmed ut valsedelns förstanamn Vasiliki Tsouplaki, lärare i Västerås.

Men Stig Henriksson är tveksam till om han ska ta uppdraget.

– Det är en stor förändring i livet att tillbringa så mycket tid i Stockholm, så det tål att tänkas på, säger han till Vestmanlands Läns Tidning.

– Jag ska ta mig en rejäl funderare och prata med mina närmaste på olika plan.

I Göteborg satte 7,11 procent av Folkpartiets väljare ett kryss för människorättsjuristen Robert Hannah. Han tar det enda FP-mandatet i Göteborg, och Adam Cwejman som stod överst på valsedeln blir utan.

Även i Uppsala län föredrog Folkpartiets väljare en annan än toppnamnet på valsedeln. Riksdagsledamoten Ismail Kamil blir utan mandat. Det går i stället till Maria Weimer, diplomat från Uppsala, som fick ett kryss av 7,94 procent av FP-väljarna i Uppsala län.

Och i Västra Götalands norra valkrets såg de som röstade på Folkpartiet till att det blir Said Abdu, civilekonom från Trollhättan, som tar plats i riksdagen i stället för Kristina Grapenholm, lärare från Alingsås, som var förstanamn. Han fick ett kryss från 5,18 procent, mot 5,10 för henne.

I samma valkrets ändrade Miljöpartiets väljare ordningen på valsedeln. Janine Alm Ericson, företagare i Alingsås, fick kryss av 5,56 procent av dem. Riksdagsledamoten Peter Rådberg från Trollhättan får lämna sin plats.

Socialdemokraterna i Blekinge kryssade fram Magnus Manhammar, Karlskrona, från femte plats på valsedeln till ett av de tre S-mandaten i länet, påhejade av de lokala LO-facken – utom IF Metall som föredrog Richard Pelle Vidén, arbetare från Olofström, som stod på tredje plats på valsedeln men nu blir utan riksdagsplats.

Deras partikamrater i Jämtland såg till att kryssa in Kalle Olsson, ledarskribent på Länstidningen i Östersund. Han fick kryss av 10.58 procent av S-väljarna i länet och tog sig upp från fjärde plats på valsedeln till ett av Socialdemokraternas två Jämtlandsmandat.

I Värmland såg Moderaternas väljare till att riksdagsledamot Christian Holm från Karlstad får behålla sin plats. Med personkryss från 6,93 procent av väljarna konkurrerade han ut informationschef Pål Jonson från Arvika, som Moderaterna hade som andra namn i länet.

Dokumentation

152 kvinnor och 197 män är invalda i riksdagen.

2 är födda på 1930-talet.

7 är födda på 1940-talet.

79 är födda på 1950-talet.

99 är födda på 1960-talet.

91 är födda på 1970-talet.

63 är födda på 1980-talet.

8 är födda på 1990-talet.

Äldsta ledamoten är Barbro Westerholm (FP) född 1933.

Yngsta ledamoten är Dennis Dioukarev (SD) född 1993.

 

Här är listan över de 349 ledamöterna



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00