Palmeutredningen må vara nedlagd, men mordet är levande historia

ANALYS. Palmemordet är många saker. Ett nationellt trauma. En formativ händelse i svensk politik. Men också: historia. Historia i den krassa bemärkelsen: alla bryr sig inte om det längre.

Under lång tid var Palmemordet, såväl som Palmeutredningen, något levande. En levande nyhetshändelse, något man följde. Det beror även på att individerna i persongalleriet fanns kvar, i samhället. Änkan Lisbeth Palme, den dömde och frikände Christer Pettersson, spaningsledaren Hans Holmér…

Det hör till sakens natur att historien blir historia först när dess karaktärer inte längre är med oss och med auktoritet kan rätta, eller lägga till rätta, historieskrivningen.

Fnitter på Twitter

Naturligtvis har dagens presskonferens varit snackisen med stort S denna onsdag. Och absolut, det finns gott om ”privatspanare” som har gjort Palmemordet till intresse och hobby. Men distansen, den förflutna tiden är påtaglig. Traumat är inte längre lika traumatiskt. För tio år sedan hade tv-serien We got this, en komediserie om både privatspanarna och Palmemordet, som just nu sänds i SVT varit otänkbar. Alltför rå i hur den gör sig lustig över alltihop. Men nu? Dammet har lagt sig. Man får skoja.

Under den långa och detaljerade presskonferensen var det inte ett moln av allvar som låg över svenska politik-Twitter, utan ett spänt fnitter. Man tävlade i skoj och skämt, man recenserade presskonferensen, man producerade meme-bilder i rasande takt.

Memento mori

När jag i sociala medier nämner att det jag framför allt minns av den dagen är att tv-programmet Gomorron Sverige, som sändes i en av Sveriges då två tv-kanaler var inställt, vilket berövade 9-åriga Sanna sin helgdos tecknad film, så visar det sig att många delar just det minnet med mig. Alla är vi vuxna nu. Samhällsbärande, förvärvsarbetande, skattebetalande och medelålders  – och vårt starkaste minne av Palmemordet är att Hacke Hackspett utgick ur tv-tablån. Det är ett memento mori, om något. Minns att du är dödlig.

Allting bleknar och läggs åt sidan. Även en händelse som är ett nationellt trauma, ett historisk och formativt politiskt skeende, blir förr eller senare en nioårings vaga minne och en internet-meme.

Å andra sidan, historia kan kanske inte bli mer levande än så?

Palmemordet lever vidare

Dagens besked är att förundersökningen om mordet på Olof Palme läggs ner, samtidigt som Stig Engström, även kallad Skandiamannen, pekas ut som trolig förövare.

Det kan låta som en akt som läggs till handlingarna, men det är det inte. Svenska myndigheter må sätta punkt för Palmemordet, men de besked som gavs på presskonferensen innebär på intet vis att Sverige gör det. Det är bara att fråga närmsta privatspanare. 

Forrige artikel Kjell, Henric och skillnaden mellan olika skönhetsfläckar Kjell, Henric och skillnaden mellan olika skönhetsfläckar Næste artikel När myndigheter vilseleder raseras tilliten i samhället När myndigheter vilseleder raseras tilliten i samhället
Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp

Överblick: Allt fler coronatillbud och Internationella Engelska skolans ägare under lupp

ÖVERBLICK. Olika coronarelaterade "rekord" dominerar rapporteringen denna måndag. Allt fler fall av smittspridning anmäls till Arbetsmiljöverket, Västra Götaland noterar högre antal döda än under våren och antalet operationer under 2020 var historiskt få. Och så väntas förändringar på Statens institutionsstyrelse vid en pressträff runt lunch. 

SD-trotjänare lämnar utskott

SD-trotjänare lämnar utskott

SKIFTE. Den tidigare partitoppen Johnny Skalin (SD) slutar som ledamot i både EU-nämnden och skatteutskottet.