Överblick: V satsar stort och SD kritiseras för public service-utspel

ÖVERBLICK. Vänsterpartiet har en strategi för att nå 20 procent. Sverigedemokraterna ville kalla SVT-chefer till riksdagen – får kritik. I Bryssel pågår budgetförhandlingar. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Johan Manell

Vänsterpartiet har vind i seglen. Nu har partiet en plan för att öka i LO-leden. Målet är att var femte väljare i Sverige (20 procent) ska rösta på partiet, skriver DN.

– Manliga bilförare på landsbygden ska inte vara fiender till Vänsterpartiet, de ska vara medlemmar, säger framtidskommissionens Ida Gabrielsson (V), till tidningen.

Uppgifterna kommer från ett strategidokument som kongressen ska klubba i maj.

Men att partiet ska lyckas locka SD-väljare kan bli svårt tror statsvetaren Katarina Barrling.

– De missnöjda arbetarna i landsorten som går från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna är väl medvetna om vad SD står för. De gör det för att man anser att Sverige har för stor invandring, säger hon till DN.

SD går på public service

Sverigedemokraterna tycker att public service-bolagen har haft inslag som inte är opartiska. Därför ville partiet kalla chefer från SVT och SR till riksdagen.

– Det är frågor vi har lyft som har sin upprinnelse inte minst i förra torsdagens inslag i Morgonstudion där man diskuterade ungdomsrånen, med ett mycket ensidigt perspektiv, säger Aron Emilsson (SD), kulturpolitisk talesperson, till SVT som var först att skriva om det.

Men de andra partierna röstade nej till förslaget. Och SD får kritik för sitt agerande.

– Det här är inte acceptabelt. Vi ska ha fri media och journalistisk frihet, inte politisk inblandning i vilka program som görs eller vilka programledare som finns, säger Christer Nylander (L), ordförande i kulturutskottet till SVT.

Budgetkamp i Bryssel

I EU pågår budgetförhandlingar. Men en lösning verkar inte komma vid mötet, skriver Europaportalen.

– Det kommer att bli en väldigt tuff förhandling, ingen tvekan om det. Det nya kompromissförslaget är inte bra nog. Vi kan inte acceptera att den svenska avgiften ökar så drastiskt, sade statsminister Stefan Löfven (S) innan mötet inleddes på torsdagen enligt sajten.

Förslaget från Europeiska rådets ordförande Charles Michel som ligger på bordet skulle innebära en ökning av Sveriges årliga EU-avgift med 14 miljarder.

Ellen Gustafsson, ledarskribent på Dagens industri, skriver dock i en ledare att Sverige borde lätta på sina krav.

“Fördelarna med att vara en del av EU väger med råge upp faktumet att Sverige är en nettobetalare.”, skriver hon. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00