Överblick: Unga i fokus för Andersson (S) och försvarsförhandlingarna läggs på is

ÖVERBLICK. 60 procent av de som sökte asyl i Sverige 2015 har fått uppehållstillstånd. V och KD går ihop i finansutskottet om krispaket till civilsamhället. Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar ekonomiska läget. Läs Altingets överblick.

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

Under 2015 sökte 163 456 personer asyl i Sverige. Nu har mer än 60 procent av de fått uppehållstillstånd. Det är 98 867 personer. Resten har fått tillfälligt uppehållstillstånd, rapporterar Ekot.

Av de som fick uppehållstillstånd är 48 procent från Syrien och 21 procent från Afghanistan. Två tredjedelar av dem är män och pojkar, en tredjedel är kvinnor och flickor.

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, påverkas myndigheten fortfarande i hög grad av mottagandet 2015.

– Eftersom många människor fick uppehållstillstånd under de åren så resulterar det i ökningar av ansökningar kring familjeåterförening. Och sedan då, ungefär fem år senare, så blir det då också en ökning av antalet medborgarskapsärenden, säger Mikael Ribbenvik till Ekot. 

Försvarsförhandlingarna

Under förmiddagen hölls ett möte på försvarsdepartementet med förhandlingar om försvarspolitiska inriktningen 2021–2025. Men nu rapporterar DN att mötet var utan framgång och nu läggs förhandlingarna på is.

”Jag bedömer att det nu inte finns förutsättningar att nå en bred överenskommelse i försvarsöverläggningarna”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i en kommentar. 

Ambitionen var att förhandlingarna skulle ha varit klara den 15 maj, men slutdatum har förlängts två gånger. 

SD lämnar

Nu meddelar Sverigedemokraterna att de lämnar Försvarsberedningen. Anledningen är att regeringen meddelat att man inte tänker ställa sig bakom finansieringen av försvaret fram till 2030. Enligt SD:s pressmeddelande kommer övriga partier i oppositionen att lämna beredningen med omedelbar verkan.

Unga i fokus för Andersson

Det finns en stor risk att arbetslösheten kommer stiga bland unga till följd av pandemin, enligt Finansminister Magdalena Andersson (S). Hon meddelar att regeringen kommer prioritera ungdomar i förhandlingar om nästa budget med januariavtalets partier, skriver Aftonbladet.

Andersson utesluter inte att en satsning på unga kan bli något liknande den tidigare 90-dagargarantin.

Under förmiddagen höll finansministern en pressträff om det makroekonomiska läget. Hon presenterade indikationer på att ekonomin vänder uppåt både i Sverige och runt om i Europa. Samtidigt fortsätter arbetslösheten att öka, men att det är stor osäkerhet i prognoserna. Användningen av korttidspermitteringar fortsätter att öka.

Finansdepartementets bedömning är att återhämtningen kan ta tid, eftersom osäkerhet dämpar hushållens konsumtion och företagens investeringar.

V och KD går ihop

I dag kommer Vänsterpartiet och Kristdemokraterna tillsammans i finansutskottet att kräva ett krispaket till civilsamhällets organisationer, rapporterar Ekot. I det gemensamma förslaget till utskottsinitiativet konstaterar partierna att pandemin har inneburit en ökad isolering, ensamhet och risk för utsatthet innanför hemmets väggar, och att civilsamhällets insatser är viktiga.

V och KD vill bland annat avsätta ytterligare 200 miljoner kronor till civilsamhället. Partierna vill också se ett särskilt stöd till ideella föreningar, stiftelser och trossamfund.

Inrikes flyg i september

Flygbolaget BRA befinner sig i rekonstruktion för att undvika konkurs, som ett resultat av coronapandemin. De har alla tolv flygplan avställda på Ängelholms flygplats. Nu meddelar BRA att de planerar att börja flyga inrikes igen i september.

– Vi planerar att börja flyga på Visby, Malmö, Umeå, Göteborg och Ängelholm, som vi hoppas finns kvar som flygplats då. Kanske att vi i slutet av 2021 kan nå någorlunda omfattning igen. Men det nya normala tror jag blir 75 procent av dagens nivå, säger BRA:s vd Geir Stormorken till DN.

BRA svarade före pandemin för cirka 30 procent av svenska inrikesflygningar, och hade drygt 600 anställda. Nu finns bara 20 anställda kvar.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Mikael Ribbenvik

Vice direktör för EU:s asylmyndighet, EUAA
Jur. kand (Lunds uni.)

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00