Överblick: S och M ökar, L under spärren och myndighet mot fusk föreslås

ÖVERBLICK. Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning ger S ett glädjeskutt uppåt, medan nästan alla andra backar. Gymnasieutredaren Lars Stjernkvist konstaterar att konkurrensen på gymnasiemarknaden är för dyr, och en ny myndighet mot fusk i välfärden föreslås. Läs Altingets överblick.

"Det är klart att det är trist", säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom till Altinget.
"Det är klart att det är trist", säger Liberalernas partisekreterare Juno Blom till Altinget.Foto: Lars Schröder / TT
Sanna Rayman

Under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda tog Jonas Sjöstedt hem segern enligt kvällstidningarnas mätningar, följd av Ulf Kristersson. Måndagen börjar emellertid med segersötma för Socialdemokraterna, som ökar rejält i dagens partisympatiundersökning från SCB, rapporterar TT och SVT.

– Sverige befinner sig fortfarande i ett exceptionellt läge. Det är svårt att dra några slutsatser. Det är inte heller opinionssiffror som ska vara fokus utan nu handlar det om att fortsatt minska smittspridningen, säkra jobb och säkra svensk ekonomi, säger Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad (S) i en kommentar till Altinget. 

Socialdemokraterna går upp 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen i november förra året. Även Moderaterna ökar, dock med mer blygsamma 1,7 procentenheter, till 20,1 procent.

SD förlorar 5,6 procentenheter och återgår till nivåerna man hade i förra valet. Även C, L och MP har säkerställda sympatiförluster, medan tillbakagången för V och KD är mindre och inte statistiskt säkerställt.

I mätningen hamnar Liberalerna under riksdagsspärren. Partisekreteraren Juno Blom är besviken: 

– Det är klart att det är trist. Det finns flera olika skäl till att vi befinner oss där vi gör just nu. Men det finns bara en lösning och det är att se till att leverera politik. Vi måste stärka skolan, vi måste se till att förorterna inte glider isär, vi måste se till att äldreboendena rustas på ett helt annat sätt än tidigare, säger hon till Altinget.  

Dyr konkurrens på gymnasiemarknaden

Behoven på arbetsmarknaden måste få styra mer. Det är en av slutsatserna i en debattartikel i SvD, skriven av utredaren Lars Stjernkvist som överlämnar gymnasieutredningen till utbildningsminister Anna Ekström i dag.

"Självklart är den enskildes drömmar en viktig drivkraft. Samtidigt är det inte rimligt att erbjuda ett utbud av utbildningar som leder till att många elever får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden", skriver Stjernkvist, som vid pressträffen konstaterar att:

- I en situation när vi behöver arbetskraft är det ett bekymmer. Vilken utbildning man väljer spelar väldigt stor roll.

Utredningen förordar en ökad statlig styrning av både kommunala och enskilda huvudmän. Mer planering utifrån arbetsmarknadens behov och mindre fokus på elevernas val är en inriktning som även utbildningsministern framhöll under pressträffen på förmiddagen. 

Fuskbekämpande myndighet föreslås

På DN Debatt föreslår i dag regeringens utredare Ann-Marie Begler att en myndighet - Myndigheten för utbetalningskontroll - ska inrättas för att bekämpa bedrägerier riktade mot välfärden. I dagsläget har ingen myndighet tillgång till all data som krävs för att upptäcka och förhindra fel och fusk, vilket gör beredskapen otillräcklig, menar utredningen, som avslutningsvis konstaterar att:  

"Våra förslag kommer att leda till en ökad tilltro till såväl välfärden som samhällsinstitutionerna. Ambitionen måste vara att inte en enda skattekrona ska hamna i fel ficka."

Nämnda personer

Ann-Marie Begler

Senioranalytiker Kommissionen för skattenytta, styrelseledamot Folkbildningsrådet och Academedia
Socionom (Stockholms uni.)

Juno Blom

Riksdagsledamot (L), rättspolitisk talesperson och i barnrättsfrågor

Lars Stjernkvist

Tidigare kommunstyrelsens ordförande (S) i Norrköpings kommun, tidigare partisekreterare
Kandidatexamen i offentlig förvaltning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00