Överblick: Rut en miljardförlust och Sjöstedt ställer energikrav

ÖVERBLICK. Rutavdraget är långtifrån självfinansierat och kostar årligen flera miljarder. V öppnar för att gå med i energiöverenskommelsen, med vissa krav. SSU kräver skattereform, annars hävs januariavtalet. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag kom Riksrevisionens rapport om konsekvenserna av rutavdraget som infördes av alliansregeringen 2007. Enligt den borgerliga regeringen skulle reformen vara självfinansierad, där tidigare svart arbete skulle bli vitt och ge ökade skatteintäkter. Men Riksrevisionen kan nu konstatera att så inte har skett. Under 2019 kostade avdraget staten 5,4 miljarder kronor.

Reformen har dessutom främst gynnat höginkomsttagare. Det är den rikaste tiondelen i Sverige som nyttjar avdraget mest. Mindre än hälften av alla som köpt tjänster med rutavdrag har varit barnfamiljer, trots att syftet med reformen bland annat var att just dessa skulle gynnas.

Rutavdraget har också haft positiva effekter. Granskningen visar bland annat att barnfamiljer har höjt sina arbetsinkomster, och att utrikesfödda som börjat arbeta i rutbranschen har fått bättre inkomster och starkare förankring på arbetsmarknaden.

V öppnar upp för energipolitiken

Vänsterpartiet vill gå med i energiöverenskommelsen, men bara om deras krav infrias. Det meddelade partiledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

I dag står S, MP och C redan bakom energipolitiken, men har inte majoritet i riksdagen. De är därför beroende av ett till parti. Nu öppnar Vänsterpartiet upp för ett samarbete, men med krav på bland annat obligatorisk bygdepeng, en ny elkabel till Gotland och direktiv till Vattenfall om att bygga mer vindkraft.

– Vi är redo att gå in och se till att energiöverenskommelsen får majoritet i riksdagen, men då krävs att vi får gehör för våra klimatkrav, säger Sjöstedt i ett pressmeddelande.

SSU kritiserar moderpartiet

Om inte finansminister Magdalena Andersson (S) kan enas med Centerpartiet och Liberalerna om en bred skattereform innan hösten 2020 är januariavtalet brutet. Det säger ungdomsförbundet SSU:s ordförande Philip Botström till Expressen.

Enligt Botström låg skattereformen, som var en av S viktigaste punkter i januariavtalet, till grund för att bland annat ungdomsförbundet och LO skulle gå med på överenskommelsen överhuvudtaget. Men ett år senare verkar förhandlingarna fortfarande gå trögt mellan januaripartierna.

– Skattereformen var en väldigt viktig del för oss för att kunna acceptera många av de andra ”mindre sossiga” saker som också januariavtalet innehöll, säger han till Expressen.

Men finansministern kan inte lova någon ny reform till nästa höst.

– Arbetet går framåt men i måttlig takt, säger Magdalena Andersson.

Johnsons rådgivare avgår

Efter kritik väljer Boris Johnsons rådgivare Andrew Sabisky nu att avgå. Det meddelade han i går kväll på Twitter, uppger Omni.

”Jag ville hjälpa regeringen, inte bli en distraktion. Därför bestämmer jag mig nu för att avgå”, skriver Sabisky på Twitter.

Oppositionspartiet Labour har tidigare krävt Sabiskys avgång efter att det framkommit att han bland annat ska ha sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han ska även ha jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Philip Botström

Tidigare förbundsordförande SSU

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00