Överblick: Riksdagen kan få avbryta jullovet och fribeloppet slopas

ÖVERBLICK. Fribeloppet för studenter slopas. Centerpartiet i Dalarna bryter tystnaden om Federley. Riksdagen kan få göra avbrott i julledigheten för första gången på 16 år och minister KU-anmäls igen. Läs Altingets överblick.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Josefin Lingström

Regeringen förlänger omsättningsstödet till enskilda näringsidkare som förlorat minst 30 procent av sin omsättning. Stödet förlängs och kommer även gälla under januari och februari nästa år.

Samtidigt finns ett stort behov av att studerande kan gå in och avlasta i vården där det behövs med anledning av coronapandemin. Därför har regeringen beslutat att slopa fribeloppet fram till nästa sommar, meddelar de i ett pressmeddelande. Fribeloppet reglerar hur mycket du får tjäna när du samtidigt får studiemedel.

Dala-distriktet bryter tystnaden

Centerpartiet i Dalarna, där Fredrick Federley kommer ifrån, har varit tysta i de senaste veckornas debatt om hans sorti ur politiken. Men nu bryter distriktsordförande Jenny Drugge tystnaden i en intervju med Dalarnas tidning. Senaste veckorna har hon fört dialog med distrikten och de har känt av ett stort tryck från media. Enligt Drugge har hon ingen uppfattning om Federley är en "snackis" inom partiet.

– Det som har hänt är i alla fall inget som är föremål för medlemsmöten eller allmänna chattar, säger Drugge till DT.

Linde vill få in fler kvinnor

Sverige har ordförandeposten i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) under 2021. Utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar att det kommer vara tufft att leda, eftersom det räcker med att ett enda medlemsland lägger in ett veto för att stoppa ett beslut i OSSE. Men hon hoppas kunna få igenom flera konkreta förändringar.

– Att få in fler kvinnor i OSSE:s missioner, få in många diskussioner med civilsamhället och kanske kunna ta några steg framåt i några av de svåra konflikterna, säger Linde till TT/Omni.

Anmäler minister

Kristdemokraterna har tidigare anmält socialminister Lena Hallengren (S) till Konstitutionsutskottet (KU). Nu anmäler även Liberalerna Hallengren till KU, skriver de i ett pressmeddelande. Båda partierna anmäler av samma anledning: att regeringen använt sin maktställning på ett sätt som inte respekterar coronakommissionens oberoende ställning.

Riksdagen kan få avbryta jullovet

Regeringens förslag till en ny pandemilag är ute på remiss fram till 23 december. Pandemilagen skulle göra det möjligt att stänga köpcenter, affärer och kollektivtrafik. Den planeras träda ikraft i januari. Lagrådet planerar att göra sin granskning av lagen i mellandagarna.

Förslaget om pandemilag är planerad att lämnas till riksdagen den 4 januari. Då ska den extrainkallade riksdagen få några dagar på sig innan beslut väntas den 8 januari.

– Talmannen får besked från Regeringskansliet om att ett ärende är på gång, vi har alltid en dialog med dem. Nu har de flaggat för att de kan komma att lämna ett förslag under juluppehållet, så vi planerar för att det kan ske, säger Johan Welander, kammarsekreterare vid riksdagens centralkansli, till Expressen.

Senast riksdagen avbröt sitt juluppehåll var vid tsunamin 2004.

Alla riksdagspartier verkar positiva till pandemilagen, men Moderaterna är fortfarande kritiska till att det dröjer ända till januari.

– Har man bråttom finns inget skäl att vänta till januari. Regeringen står utan verktyg om det blir stor smittspridning under helgerna. För att vinna tid kan vi återinföra den tillfälliga krislag som gällde i våras, säger partiledaren Ulf Kristersson till Expressen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00