Överblick: Politiker samlar in miljoner och värnpliktiga utsatta för våld

ÖVERBLICK. Förslag om språkplikt skickas till riksdagen. Våld, homofobi och maktmissbruk på utbildning för värnpliktiga. M-ledamot samlar in miljoner till offer. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlar in pengar till brottsoffer.
Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) samlar in pengar till brottsoffer.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Josefin Lingström

Nu sträcker Apoteket AB och nätläkarbolaget Doktor 24 ut handen till regionerna om att hjälpa till med vaccineringen mot covid-19. Apoteket AB gör redan i dag andra vaccinationer vid sina butiker.

– Vi ser att vi har en unik möjlighet med vårt breda nät av apotek över hela landet, att då kunna bistå i det här viktiga arbetet som ligger framför oss, Lotta Hallén, ansvarig för apotekets hälsotjänster, till SR.

Ännu har inget besked getts om de kan få hjälpa till att vaccinera. Samtidigt efterlyser flera regioner extrapersonal och privata aktörer som kan hjälpa till.

Emma Spak, chef hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR), anser att det fortfarande finns andra frågor att lösa först, som till exempel hanteringen av vaccinen.

Våld och maktmissbruk i försvaret

En granskning av en utbildning vid försvarets Livregementets husarer (K3) i Karlsborg visar att det förekommer våld, kränkningar och maktmissbruk från befälen. SVT Väst har pratat med 44 värnpliktiga som gick jägarutbildningen vid K3 senaste året.

Pliktrådet som företräder Sveriges värnpliktiga besöker alla regementen som utbildar värnpliktiga. Efter sina besök på K3 har rådet slagit larm om sexism, homofobi och nedvärderande uttryck. Eftersom rekryterna inte kan lämna utbildningen frivilligt anser pliktrådet att situationen på K3 är extra allvarlig.

– Vi stöter inte på den här stora mängden och så pass allvarliga incidenter på övriga förband, så där sticker K3 ut. Det rör sig dels om sexuella trakasserier. Men det är även bestraffningsmetoder från befäl där man slagit på soldater, säger Malin Eidmann, ledamot i pliktrådet, till SVT.

Politiker samlar in pengar

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) startade en insamling till de två 16-åriga pojkarna som i augusti utsattes för tortyrliknande misshandel på Solna kyrkogård. Sedan han lanserade insamlingen på Twitter i fredags har det samlats in 2 miljoner kronor till offren.

– Den högsta donationen är på 5 000 kronor, snittsumman är mellan 100 och 200 kronor. Det är tiotusentals personer som har bidragit, säger Bali till DN.

Han uppger också att engagemanget och givmildheten var stor i den här frågan. Bali säger om hans Twitter-följare att ”de är fly förbannade över att svensk lagstiftning är undermålig när det gäller brottsoffrens möjlighet att få ut skadestånd”. Därför anser Bali att Allmänna arvsfonden bör göras om till en brottsofferfond.

Språkplikt 

Regeringen lämnar nu över en proposition om språkplikt till riksdagen. Förslaget innebär ett tillägg i socialtjänstlagen om att deltagande i vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) krävs för att få rätt till försörjningsstöd.

Syftet är att tydliggöra vikten av att delta i sfi för att öka möjligheten att få ett arbete och att etableras i Sverige. Lagändringen föreslås träda i kraft till våren, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00