Överblick: På håret för Morgan Johansson och Sverige avvisar minimilöner

Magdalena Andersson verkar få behålla Morgan Johansson som justitieminister. Centerns sidbyte är fullbordat, menar moderat ledarsida. Viktiga miljöomröstningar i EU i veckan. Regeringen vill säga nej till EU:s direktiv om minimilöner.  

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sanna Rayman

I dag klockan tolv står misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson på agendan i riksdagen. Under den gångna helgen har flera  positionsförflyttningar ägt rum. Under TV4:s partiledardebatt häromdagen utlovade Ebba Busch att inga fler misstroendeomröstningar skulle väckas mot regeringen innan valet, om Magdalena Andersson släppte Morgan Johansson. Det erbjudandet lovade statsministern att tänka över. 

Samtidigt har möten mellan S och den politiska vilden Amineh Kakabaveh hållits. De föreföll initialt resultatlösa, åtminstone enligt Kakabaveh själv. Men efter flera turer ser det nu ut som att Amineh Kakabaveh ska lägga ner sin röst, bland annat då S partisekreterare Tobias Baudin åter fått gå ut och upprepa Socialdemokraternas tidigare löften till Kakabaveh om ett fördjupat samarbete med kurdiska partiet PYD i norra Syrien. Därmed förefaller Magdalena Andersson få behålla Morgan Johansson i regeringen. 

Att S tvingas ut i det ärendet samtidigt som ansökan om Natointräde är föremål för diskussioner med Turkiet är känsligt och kan försvåra processen, enligt flera kommentatorer. 

Regeringen avvisar minimilönedirektivet

Under förmiddagen höll arbetsmarknadsminister Eva Nordmark en pressträff med anledning av slutförhandlingarna i EU om minimilöner. Vid pressträffen medverkade även LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Arbetsmarknadsministern inledde med att meddela att EU:s institutioner i natt enats om ett direktiv om minimilöner, som EU:s medlemsländer och parlamentet ska ta ställning till. 

– Vi kommer att föreslå till riksdagen att Sverige – trots att vi uppnått viktiga förändringar i förhandlingarna – ska rösta nej till direktivet, sade Nordmark och konstaterade vidare att ”Vi har i Sverige aldrig velat se någon lagstiftning om minimilöner på EU-nivå.”

I direktivets lydelse undantas den svenska modellen från direktivets bestämmelser, vilket innebär att arbetsmarknadens parter även framöver kommer att ha ansvaret för lönebildningen i Sverige. Men då Sveriges överordnade inställning är att frågan bör hanteras nationellt kommer Sverige likväl att säga nej till direktivet – ett besked som LO-ordföranden Susanna Gideonsson välkomnade.

– Den svenska modellen ska värnas. Löner och villkor i Sverige ska inte bestämmas av politiker i Bryssel och inte heller i Sveriges riksdag, utan i förhandling mellan parterna på svensk arbetsmarknad, sade hon. 

Viktiga miljöbeslut i EU-parlamentet i veckan

”Nu finns chansen att göra verklighet av unionens åtaganden i Parisavtalet. Dessvärre försöker konservativa och liberaler sänka klimatpolitiken.”

Det skriver EU-parlamentarikerna Jakop Dalunde och Pär Holmgren (MP) på DN Debatt i dag med anledning av att det sker flera avgörande omröstningar på klimatområdet i Europaparlamentet i veckan.

Dalunde och Holmgren riktar i sin artikel kritik bland annat mot Emma Wiesner (C) och Jessica Polfjärd (M), vars partigrupper enligt debattörerna har vattnat ur förslag om utsläppshandeln och om ökat upptag av koldioxid i skogen.

Du kan även läsa mer om dessa frågor i dagens rapportering från Altinget Miljö & Energi. 

”Centerpartiets sidbyte är fullbordat”

Under den rubriken skriver Svenska Dagbladets ledarsidas (obundet moderat) Tove Lifvendahl en ledare efter TV4:s partiledardebatt. I artikeln skriver Lifvendahl att:

”Både Ulf Kristersson och Annie Lööf tydliggjorde under debatten att ingen av dem inräknade den andre på sin sida. Lööf talade om ”partierna på andra sidan, på Ulfs sida…”. Centerpartiets sidbyte är därmed att betrakta som fullbordat.”

Annie Lööf och statsminister Magdalena Andersson höll även en gemensam pressträff efter att tillsammans ha besökt det amerikanska fartyget USS Kearsarge, som tillfälligt låg i Stockholm inför militärövningen Baltops. Vid pressträffen riktade båda kritik mot moderatledaren Ulf Kristersson. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00