Överblick: Oppositionen vill höja kraven på lärarstudenter och MP vill sänka elpriserna på längre sikt
S vill förlänga den tillfälliga höjningen av bidrag till barnfamiljer. MP presenterar investeringsplan för att elpriserna ska sänkas. Oppositionen vill höja kraven på de som antas till lärarutbildningarna. Förlossningskliniker runt om i landet larmar om kris.
Josefin Lingström
Webbredaktör och redaktör Altinget OmsorgInför årets val har Valmyndigheten stärkt skyddet för genomförandet kraftigt och gör att valsäkerheten är ”högre än någonsin”, uppger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till SR. Inför årets val har kommunerna utbildats i säkerhet och fått stöd att göra egna analyser av säkerhetsläget.
Sänkta elpriser långsiktigt
MP höll pressträff under förmiddagen där de presenterade en investeringsplan som ska sänka elpriserna långsiktigt. Bland annat genom att staten ska ta 80 procent av kostnaderna för privata energiinvesteringar. De vill också se solceller på offentliga tak, energieffektivisera bostäder och utöka infrastruktursatsningarna i den nationella planen.
– Miljöpartiet vill se en storsatsning på yrkesutbildningar som matchar de behov som den gröna omställningen kräver. Det innebär många möjligheter för människor att skola om sig mitt i livet och gå från arbetslöshet till arbete, säger språkröret Märta Stenevi under pressträffen.
Höjning av bidrag
S vill att höjningen av bostadsbidraget till barnfamiljer ska förlängas. Den tillfälliga höjningen upphör vid årsskiftet, men S vill förlänga den med ett halvår. Enligt finansminister Mikael Damberg omfattas 130 000 barnfamiljer.
– De har absolut minst marginaler i samhället. Gör vi ingenting här riskerar vi att få en ökad barnfattigdom, säger Damberg vid pressträffen, enligt Omni.
Högre krav på antagningen
M, SD, KD och L vill att lämplighetstesterna som används till antagningen till lärarutbildningen ska bli obligatoriska. I dag är de frivilliga. De vill även införa ett krav på minst betyget C i de ämne man vill undervisa i.
– Det viktiga för oss är att vi har ämneskunniga lärare som är duktiga på att lära ut. Det måste vara barnens rätt till en bra kunskapsutveckling som är det viktiga, inte vem som blir antagen på lärarutbildningen, säger skolpolitiska talespersonen Christian Carlsson (KD) till SR.
Vallöften ses som otillräckliga
Skyddsombud och barnmorskor från sjukhus runt i landet larmar om att situationen på förlossningsklinikerna är värre än någonsin. Trots att det föds färre barn. Både sjuksköterskor och chefer får hoppa in och göra barnmorskornas jobb.
Åsa Mörner vid Vårdförbundet är positiv till politikens mål om en barnmorska per födande. Men S- och M-vallöftena är dock långt ifrån tillräckliga.
– Satsningarna som gjorts har fyllt vissa hål men är långt ifrån tillräckliga. Det finns bara en lösning och det är bättre vilkor. Att det fortfarande är dessa problem visar att kvinnovården inte prioriteras lika högt som annan vård. Det är en skamfläck och ett misslyckande för det svenska välfärdssamhället, säger hon till DN.