Överblick: Nya pandemimiljarder och ärkebiskopen kritiserar språkkrav

Sju extra pandemimiljarder i vårändringsbudgeten, Svenska kyrkan kritiserar januaripartiernas planer på språkkrav, Centern tappar ännu ett toppnamn och stormakterna följer noga med när Grönland går till val.

Januaripartiernas förslag om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare får kritik av Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.
Januaripartiernas förslag om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare får kritik av Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Regeringen tillför totalt sju miljarder kronor extra i vårändringsbudgeten till coronarelaterade åtgärder, bland annat två miljarder kronor till regionerna för covid 19-relaterad vård och uppskjuten vård till följd av pandemin.

Det meddelade socialminister Lena Hallengren (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och Åsa Lindhagen (MP) vid en pressträff på tisdagsmorgonen. Beslutet är fattat med stöd av Liberalerna och Centern.

– Vi tillför ekonomiska resurser för att förstärka vaccination och smittskyddsarbetet. Totalt innehåller paketet satsningar på sju miljarder kronor, säger finansminister Magdalena Andersson (S) rapporterar TT/SVD.

Ärkebiskopen om språkkrav

Förslaget från januaripartierna om ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare får kritik från Svenska kyrkan och ärkebiskop Antje Jackelén, rapporterar SVT. Förslaget är just nu ute på remiss.

Enligt Svenska kyrkan riskerar ett språkkrav att öka segregationen och särskilt drabba kvinnor och lågutbildade.

– Vi måste arbeta med att skapa de bästa förutsättningarna, snarare än att knyta det skydd som ett medborgarskap är, till en viss språknivå, säger Antje Jackelén till SVT.

Sameväljare ökar på Gotland

Den 16 maj är det dags för val till sametinget. Enligt statistik från Valmyndigheten ökar väljarna i röstlängden mest på Gotland och i Göteborg, Piteå, Umeå och Luleå, enligt Sameradion.

– Det pågår en urbanisering också i det samiska samhället, säger statsvetare Ulf Mörkenstam, Stockholms universitet, till Sameradion.

Det är dock förhållandevis små siffror, exempelvis på Gotland är ökningen från 22 till 28 röstberättigade. Den kommun med flest personer i röstlängden är Kiruna: 1473 röstberättigade.

C-topp vill sluta

Ännu ett toppnamn i Centern kommer att lämna politiken efter valet. Den här gången är det ekonomiskpolitiska talespersonen Emil Källström som meddelat att han inte ställer upp för omval, i en intervju i tidningen Nordsverige. Tidigare har bland annat Kristina Yngwe och Magnus Ek meddelat att de inte fortsätter efter valet.

Världen följer val på Grönland

På tisdagen är det val på Grönland. Det är ett val som följs noga av både USA, Kina och Europa, då det får stora konsekvenser långt utanför Grönlands gränser, skriver Altinget.dk:s Andreas Krog i en analys. En av de största valfrågorna gäller ett stort omstritt gruvprojekt, Kvanefjeld på Sydgrönland.

Området bedöms rymma världens största tillgångar av sällsynta jordartsmetaller, som är behövs i bland annat tillverkningen av mobiltelefoner, katalysatorer och elbilsbatterier. Det australiensiska bolaget, med delvis kinesiska ägare, ligger i startgroparna för att öppna gruva – men grönlänningarna är splittrade.

Mätningar visar att det kommer bli en tät strid mellan två politiska läger, för och emot Kvanefjeldprojektet, i dagens val.

 

Nämnda personer

Antje Jackelén

Senior rådgivare vid centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet
Doktorsexamen i teologi (Lunds uni., 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00