Överblick: MSB:s coronaverktyg stoppas och partier lämnar budgetmotioner

ÖVERBLICK. Kristdemokraterna respektive Sverigedemokraterna presenterar sina förslag till vårmotion. MSB:s lansering av nytt coronaverktyg pausas av Folkhälsomyndigheten. Riksbanken lämnar nytt räntebesked. Läs Altingets överblick.

Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson och partiledare Ebba Busch (KD) på dagens pressträff.
Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson och partiledare Ebba Busch (KD) på dagens pressträff.Foto: Henrik Montgomery/TT

I dag presenterar Kristdemokraterna sitt förslag till vårmotion. Partiet vill se mer krisstöd till företag, en slags "civilsamhälle-akut" för intäktsstöd, höjt gåvoskattetak samt extramiljarder till kommuner och regioner. KD föreslår bland annat utökad korttidspermittering.

– Det viktigaste krisverktyget är korttidspermitteringarna. Vi har sedan den 23 mars krävt att de måste upp till 90 procent, säger Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson, på dagens pressträff.

Forssmed välkomnar att regeringen höjt permitteringsstödet till 80 procent, men riktar samtidigt skarp kritik mot regeringens krav för att berättigas permitteringsstöd. Företag måste i dag göra sig av med många visstidsanställda för att få ekonomiskt stöd, vilket KD tycker är anmärkningsvärt.

Vidare vill partiet se fem extramiljarder i statsbidrag till kommuner och regioner.

KD föreslår drygt 110 miljarder kronor mer än regeringen i sin budgetmotion, varav 80 miljarder går till kostnadsstöd till företag.

SD vill ha statlig a-kassa

Även Sverigedemokraterna presenterar i dag sitt förslag till budgetmotion. Partiets förslag till ytterligare krisåtgärder är helt slopade arbetsgivaravgifter samt egenavgift, korttidspermittering på heltid samt sänkt ränta på statliga krediter – så kallat "nödlån" på 1,25 procent.

På längre sikt vill SD se en obligatorisk och statligt administrerad samt finansierad arbetslöshetsförsäkring.

– Det är en omfattande reform som man inte sjösätter mitt i brinnande kris. Men det här bör vi ta tag i så vi har ett skydd till nästa kris, säger Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, på dagens pressträff.

Partiet vill även utöka omsättningsstödet till företag inom samtliga branscher. Stödet ska täcka samtliga fasta kostnader med en kompensation beroende på bortfall. Förslaget beräknas kosta 100 miljarder kronor för ett kvartal.

MSB:s coronaverktyg stoppas

Folkhälsomyndigheten (FHM) stoppar lanseringen av Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) nya digitala coronaverktyg. Det uppger MSB i ett pressmeddelande.

"Sedan några veckor har den tekniska lösningen varit klar och fokus har därefter legat på förankring. Men nu pausas arbetet efter önskemål från Folkhälsomyndigheten", skriver MSB.

MSB:s pressansvarige säger till SVT att FHM för stunden inte vill ha verktyget.

– Det är FHM:s val. Det är på grund av reaktioner från regioner och länsstyrelser, så självklart lyssnar vi på det, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB, och fortsätter:

– Det är dock viktigt att understryka att vi har tagit fram verktyget efter deras önskemål. Men för stunden vill man inte ha det.

Reporäntan oförändrad

Reporäntan förblir oförändrad på 0 procent. Det uppger Riksbanken i sin penningpolitiska rapport som släpptes på tisdagen.

"Det bedöms inte vara motiverat att just nu försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på införda restriktioner och människors oro för sjukdomsspridning", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

EU:s energiministrar möts

Under tisdagen möts EU:s energiministrar i ett videomöte för att diskutera hur energisektorn påverkas av coronautbrottet. På ministermötet deltar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Ministerrådet ska även samtala om hur energisektorn kan bidra i kampen mot viruset samt hur sektorn kan bidra till EU:s återhämtning efter krisen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00